Isplatila se posjeta teheranu

Borell: Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila krenuli u pozitivnom smjeru

13.05.2022 u 12:16

Bionic
Reading

Šef diplomacije EU-a Josep Borrell u petak je izrazio uvjerenje da je posjet Teheranu pregovaračkog koordinatora urodio deblokadom pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svjetskih sila

Pregovori su bili u dvomjesečnom zastoju nakon čega je Borrell uputio u Teheran koordinatora Enriquea Moru. Obraćajući se novinarima na sastanku G7 u sjevernoj Njemačkoj, Borrell je rekao da je odgovor Irana, nakon što je Mora prenio poruku da se stvari mogu nastaviti kao što su bile, bio 'dovoljno pozitivan'.

'Te se stvari ne mogu riješiti preko noći. Reći ćemo da su pregovori bili blokirani i da su sada deblokirani, što znači da postoji perspektiva za postizanje konačnog sporazuma', rekao je Borrell. Pregovori su ušli u slijepu ulicu u ožujku, uglavnom zbog inzistiranja Teherana da SAD makne iransku Revolucionarnu gardu s popisa stranih terorističkih organizacija.

Prema neimenovanom francuskom diplomatu, jedva da postoji šansa da SAD udovolji tom zahtjevu Irana, zbog čega bi se nad nuklearnim pregovorima ponovo mogli nadviti tamni oblaci.