nemirno na kosovo

Borell na hitan sastanak u Bruxelles pozvao Vučića i Kurtija

15.06.2023 u 19:06

Bionic
Reading

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija na “krizni sastanak” sljedeći tjedan u Bruxellesu, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik Peter Stano

"Pozvao je obojicu lidera na 'krizni sastanak' u Bruxelles sljedeći tjedan", rekao je Stano.

Borrrell je ranije po dolasku na sastanak s ministrima obrane NATO-a rekao da je sazvao za sljedeći tjedan krizni sastanak na kojem će se razgovarati o smanjenju napetosti na sjeveru Kosova, ali nije naveo na kojoj razini će biti sastanak.

Sada je njegov glasnogovornik potvrdio da su u Bruxelles pozvani Vučić i Kurti, te rekao da će pojedinosti o tome biti objavljene kasnije.

Stanje na sjeveru Kosova iznimno je napeto posljednjih nekoliko tjedana.

Koncem svibnja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

  • +11
Prosvjed Srba na Kosovu, 31.05.2023. Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika.

Do najnovijeg incidenta je došlo kada su srbijanske snage uhitile trojicu kosovskih policajaca.

Srbija tvrdi da su uhićeni duboko na njezinu teritoriju, dok Priština kaže da su uhićeni 300 metara unutar kosovskog teritorija.