OTVOREN CENTAR VRIJEDAN 140 MIL.KN

Borba za Kajzericu se isplatila: djeca dobila vrtić i školu

08.09.2014 u 13:48

  • +7

Kajzerica konačno dobila vrtić, osnovnu školu i gimnaziju

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Bionic
Reading

Na zagrebačkoj Kajzerici otvoren je jutros novi odgojno-obrazovni centar, vrijedan ukupno 140 milijuna kuna, gdje bi se u vrtiću, osnovnoj školi i srednjoj školi trebalo školovati oko 1500 djece.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazvao je to povijesnim događajem za Novi Zagreb, ali i za cijeli grad čijem je obrazovanju 'udahnut novi duh'.

Podsjetio je su u zadnjih 15 godina u Novom Zagrebu otvoreni brojni važni objekti, poput Muzeja suvremene umjetnosti, bazena u Utrinama, Arene Zagreb, Kulturnog doma u Dugavama, te mnoge nove ceste i komunalije.

Bandić je izrazio zadovoljstvo što centar otvara zajedno s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom, te istaknuo kako je važno da Grad zagreb i Republika Hrvatska grade bolju budućnost građana u sinergiji i zajedništvu.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić rekao je da će vrtić na Kajzerici pohađati oko 500 djece, osnovnu školu oko 600 učenika, a srednju školu, odnosno Četvrtu gimnaziju koja se preselila u taj prostor, oko 560 učenika.

Lovrić je najavio da od danas djeca mogu ponovno polaziti obnovljenu i dograđenu osnovnu školu Pavleka Miškine, koja se obnavljala godinu dana, te da su s radom počele i osnovna škola Iver u Sesvetskom Kraljevcu i srednja škola Jelkovec u naselju Novom Jelkovcu.

Današnjem otvorenju na veselje mnogih stanovnika Kajzerice uvelike su pomogli napori udruge ZaKAJ? Za KAJzericu! koja za odgojno-obrazovni kompleks u ovom zagrebačkom kvartu bori još od 2009. godine.

Evo što o povijesti svoje borbe za kajzeričke mališane i učenike kažu u udruzi ZaKAJ? Za KAJzericu!:

Prva inicijativa pokrenuta je 2009. godine kada smo pokrenuli on line peticiju. Nakon svega nekoliko dana peticiju je putem interneta potpisalo preko 600 osoba. Tada smo se prvi puta obratili Gradu Zagrebu a nedugo potom 2010. godine organizirali i prvo veće okupljanje na Kajzerici. Tom prigodom na dječjm igralištu u kvartu okupljene smo mališane zamolili da nacrtaju školu i vrtić, onako kako ju oni zamišljanju. Tada je nastalo preko 250 crteža koje smo potom poslali u grad Zagreb.

Godinu dana kasnije, u rujnu 2011. godine, preko 1000 stanovnika Kajzerica okupilo se te potpisivanjem peticije još jednom smo prozvali gradsku upravu na davno dana obećanja. Naime, još 1996. godine škola na Kajzerici i Vrtić su bili u planovima no sve do nedavno ostalo je mrtvo slovo na papiru.

Slijede dvije godine aktivnog pritiska prema gradskoj upravi i gradonačelniku. Svi roditelji koji su odlučili podržati inicijativu izgradnje škole i vrtića u svakoj su mogućoj situaciji lobirali i zvali u gradsku upravu. Postavljeno je bezbroj upita na brojne adrese a u gotovo svi medijski istupi gradskih čelnika nisu mogli proći bez upita o školi i vrtiću na Kajzerici.

Konačno je na inicijativu udruge u studenom 2012. godine na sastanku organiziranom na Kajzerici održan veliki skup svih znamenitijih gradskih čelnika (vladajuće garniture i oporbe) na kojem je gradonačelnik Milan Bandić svečano objavio kako gradnja kreće na proljeće.

Nije bilo proljeće no prije malo više od godinu dana, sredinom ljeta prvi su bageri došli na Kajzericu na mjesto današnjeg vrtića a nakon mjesec i pol s radovima se započelo i na školi. Danas je prekrasni kompleks vrijedan ukupno 140 milijuna kuna gotov