PODRAVINA NA NOGAMA

Borba protiv poplava i dalje traje

  • +61
  • +58

Hrvatska i dalje poplavljena

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Drava je dignula na noge stanovnike Podravine koji s vojskom grade nasipe kako bi obuzdali nabujalu rijeku. Vodeni val dugačak 20 kilometara ovim će područjem prolaziti cijeli dan. Proglašena je opća opasnost u devet općina

Nakon što je Drava jučer dosegnula svoj najveći vodostaj u posljednjih 40 godina, od sinoć je u opadanju. Trenutačno ne prijeti izlijevanje iz korita, no vatrogasci i pripadnici civilne zaštite i dalje su na terenu. Osiguravaju stabilnost zečjih nasipa da voda ne dopre do kuća, izvještava HRT

Na smanjenje Drave utječe i to što je i rijeka Mura u opadanju, a i regulira se dotok vode iz hidroelektrane. Očekuje se da će vodeni val Koprivničko-križevačku županiju napustiti tijekom dana.

Kod Gabajeve Grede ispod nasipa izlazi voda i poplavljuje oranice. Prijeti i opasnost od probijanja nasipa. Kritično je i u Drnju, gdje je bujica uništila cestu. Vodostaj Drave pao je 15 centimetara, a vodostaj Mure stagnira.

Područje je jučer posjetio premijer Zoran Milanović, kojeg su mještani pitali hoće li dobiti pomoć od države. Rekao je da to nije moguće. Gunja je bila izuzetak jer je bila riječ o krivnji države zbog pucanja nasipa, odgovorio je. 'Ono što je napravljeno u Gunji, Rajevu Selu i Račinovcima napravljeno je zato što smo donijeli takvu političku odluku, jer ponovit ću još jednom: raspao se nasip. Ja to smatram odgovornošću države', rekao je.

Vodeni val prošao Sisak

U Žažini i Letovaniću mještani su podizali nasipe kako bi vrhunac vodenog vala Kupom prošao bez većih posljedica. Nasipi su uglavnom izdržali, a vodostaj je napokon prestao rasti. Najviši vodeni val Savom prošao je kroz Sisak, ali opasnost još prijeti Jasenovcu.

U funkciji su sva retencijska polja u kojima ima još mjesta pa se smatra da ne ondje bi trebalo biti većih poteškoća. Na cijelom poplavljenom području stanovništvu i vatrogascima u obrani pomaže i više od 700 pripadnika oružanih snaga.Zašto Hrvatske vode ne brane od poplava?

Hrvatska se u devet mjeseci ove godine suočila s tri ogromna poplavna vala koja su napravila višemilijunske štete. Svaki put u javnosti se kao jedan od glavnih krivaca, osim same kiše, proziva državna tvrtka Hrvatske vode. Riječ je o tvrtki koja godišnje iz proračuna dobiva 2,3 milijarde kuna te 1,8 milijardi kuna od građana mjesečnim uplatama. Riječ je o iznimno visokim sredstvima i građani s pravom očekuju da ne strepe prilikom svake veće količine padalina. No kao u pravilu svaka veća kiša Hrvatskoj donosi nove poplave i otkrivaju se novi skandali u koje su redovito uključene Hrvatske vode, upozorava Jutarnji list. Naime, kada dođe do poplave, tvrde da oni nemaju veze s tim, iako ih stručnjaci upozoravaju da godinama potpuno pogrešno rade na obrani od poplava.

O vodostajima rijeka na kritičnom području doznajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!