PROFESOR MATKO MARUŠIĆ

Borac protiv korupcije pobijedio Medicinski fakultet

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.01.2009 14:10
  • Objavljeno 29.01.2009 u 14:09
Matko Marušić

Matko Marušić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Saša Midžor Sučić

Upravni sud poništio je stegovne mjere koje je lani prof. Matku Marušiću izreklo Povjerenstvo zagrebačkog Medicinskog fakulteta (MEF) zbog njegovih optužbi u medijima o korupciji na tom fakultetu

ZAGREB - Marušić je Upravnom sudu podnio zahtijev za zaštitu ustavom zajamčenih prava i sloboda čovjeka i građanina, tražeći poništenje javne opomene koje mu je kao stegovnu mjeru fakultetsko Povjerenstvo izreklo u svibnju prošle godine. Sud je krajem studenoga uvažio Marušićev zahtjev iz rujna 2008., a ta je odluka tek danas upućena strankama, pa na sudu, osim potvrde da je usvojen zahtjev, nisu željeli otkriti njezin sadržaj i obrazloženje.

Povjerenstvo za stegovni postupak MEF-a zaključilo je da je Marušić iznošenjem netočnih informacija u javnosti o radu fakulteta i pojedinih nastavnika prekršio Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika, suradnika i studenata i narušio ugled te visokoškolske ustanove, pa mu je zbog toga izrečena javna opomena.

Marušić je tada ustvrdio da je riječ o pritisku na njega i znanstveni časopis Croatian Medical Journal jer je u njemu kao urednik objavio dokaze o plagiranjima prof. Asima Kurjaka i jer je u drugim medijima ukazivao na korupciju na MEF-u, posebice u intervjuu Glasu koncila.

U javnosti je tijekom stegovnog postupka naročito odjeknuo zahtjev članova Povjerenstva upućen trojici uglednih psihijatara za vještačenjem prof. Marušića na temelju dokumentacije i njegove prepiske koju je vodio s fakultetom.

Marušić je u međuvremenu napustio zagrebački Medicinski fakultet i danas predaje na Medicinskom fakultetu u Splitu.

U povodu odluke Upravnog suda Hini je izjavio kako presuda ohrabruje jer pokazuje da ni najmoćniji "akademski klanovi" ne mogu "zabranjivati govor, skrivati dokaze, zlorabiti položaj i neuračunljivim proglašavati čovjeka koji se usudio javno progovoriti o zlu".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi