STRUČNJAK ZA SIGURNOST IGOR TABAK

'Bombaši iz Vodica nisu obijesni klinci nego potencijalni teroristi'

29.01.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Vojni analitičar i stručnjak za sigurnost Igor Tabak na svom portalu detaljno objašnjava zašto se eksplozija na Trgu bana Jelačića može smatrati terorističkim napadom, a ne puno lakšim kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine

Policija u slučaju eksplozije na Trgu bana Jelačića, koja se dogodila 23. siječnja, tereti petoricu mladića iz Vodica, i to za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. Kaznenog zakona. Taj se članak odnosi na izazivanje opasnosti po život požarom, eksplozivom, motornom silom ili drugom energijom te propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. Isti taj članak opisuje kako su pod kaznenom odgovornosti i osobe koje se ne pobrinu da osiguraju mjesto od požara, eksplozije itd.

No analitičar Igor Tabak pojašnjava da su Tomislav Strikoman (student povijesti, član Gradskog odbora HDZ-a Vodice i brat stradalog vatrogasca u tragediji na Kornatima), Tomislav Duvnjak (student pete godine građevinarstva i sin vodičkog poduzetnika Ante Duvnjaka), Ivan Tubić (sin poznatog vodičkog krojača), Blaž Birin (sin staklorezača) te Domagoj Šprljan (sin vlasnika građevinske tvrtke Iveks d.o.o.) u svom nedjelu ipak imali sasvim dovoljno obilježja terorističkog napada.

Odvjetnik Mlinarić: U ekploziji na Trgu nema elemenata terorizma

Odvjetnik Rajko Mlinarić smatra da vodička petorka na Trgu bana Jelačića postavljanjem eksploziva nije počinila nikakav teroristički čin i objašnjava: 'Terorizam mora biti smišljen u smjeru terorističkog djelovanja i angažmana. Teroristi za cilj imaju točno određene ljudske i materijalne žrtve. Najrealnija pravna ocjena je općeopasna radnja općeopasnim sredstvom u smjeru nanošenja tjelesnih ili materijalnih posljedica na neimenovanu osobu.'

Naime, to su mladići koji se ne mogu izvlačiti na nezrelost jer najmlađi od njih ima 27 godina, a najstariji 30. Policija je, prema Tabakovoj analizi, iznijela nevjerojatnu tvrdnju o motivima napada petorice mladića. Načelnik PU zagrebačke Goran Burušić rekao je kako je motiv bila 'čista obijest, suluda ideja pojedinaca, odnosno grupe, koji od lagodnog života ne znaju što bi sa sobom, pa rade ovakve stvari'.

No, tu je i šestooptuženi 58-godišnjak Ivo Šprljan koji je osumnjičen (i trenutno se s mladićima nalazi u istražnom zatvoru) za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te za kazneno djelo dogovora za počinjenje kaznenog djela. Naime, Ivo Šprljan navodno je za ovaj napad pripremao mladiće još prije gotovo dva mjeseca.

Tabak smatra da se očigledno radi o kaznenom djelu koje je duže vremena pripremano, promišljeno i uvježbavano u šibenskome kraju te da je teško vjerovati u službenu verziju koja kao motiv postavlja tek obijest i besposlenost počinitelja. 'Nije bez značaja ni činjenica da je Tomislav Strikoman aktualni član Gradskog odbora HDZ-a Vodice. Osim toga, dvojica od šest osumnjičenika (otac i sin Šprljan) su i u rodbinskoj vezi sa Zvonkom Bušićem, hrvatskim desnim disidentom koji je svojevremeno bio u inozemstvu osuđen zbog terorizma – dok ta činjenica sama po sebi tek indicira određeno pripadanje jednom kulturološkom krugu, ipak je ne treba zanemariti. Sve te činjenice čitavome događaju daju i jednu izrazito političku notu, koja je vidljivo nedostajala u prva dva slučaja eksplozija u Zagrebu s početka siječnja 2013', piše Tabak.

Osim što nije moguće da je šestorka ovo djelo počinila 'spontano' jer su se počinitelji tjednima pripremali za napad, počinitelji su bili i svjesni da će njihovo nedjelo posebno uznemiriti građane Zagreba. Naime, građani su već bili uznemireni zbog dvije eksplozije koje su se dogodile par dana ranije te se nova eksplozija na Trgu morala promatrati kroz potpuno drukčiju prizmu – onu čak trećeg napada u nizu. 'Ovo je bitno, budući da upravo namjera ozbiljnog zastrašivanja stanovništva predstavlja i jedan od osnovnih preduvjeta za postojanje kaznenog djela terorizma.

Kada bi Državno odvjetništvo ovo djelo smatralo terorističkim napadom, minimalna kazna bi sa šest mjeseci skočila na tri godine, a maksimalna bi bila 15 godina zatvora.

Članak 97. Kaznenog zakona koji se odnosi na terorizam glasi ovako:

Tko s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva ili prisiljavanja države ili međunarodne organizacije da što učini ili ne učini, ili ozbiljnog narušavanja ili uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura države ili međunarodne organizacije, počini jedno od sljedećih djela koje može ozbiljno naštetiti državi ili međunarodnoj organizaciji:

1. napade na život osobe koji mogu prouzročiti smrt,
2. napade na tijelo drugoga,
3. otmicu ili uzimanje talaca,
4. uništenje državnih ili javnih objekata, prometnog sustava, infrastrukture uključujući i informacijske sustave, nepokretne platforme na epikontinentalnom pojasu, javnog mjesta ili privatne imovine koje može ugroziti živote ljudi ili prouzročiti znatnu gospodarsku štetu,
5. otmicu zrakoplova, broda ili drugih sredstava javnog prijevoza ili prijevoza robe,
6. izrada, posjedovanje, pribavljanje, prijevoz, opskrba ili uporaba oružja, eksploziva, nuklearnog, biološkog ili kemijskog oružja, kao i istraživanje i razvoj nuklearnog, biološkog ili kemijskog oružja,
7. ispuštanje opasnih tvari ili prouzročenje požara, eksplozija ili poplava, čime se ugrožava život ljudi,
8. ometanje ili obustava opskrbe vodom, električnom energijom ili drugim osnovnim prirodnim resursom, čime se ugrožava život ljudi, ili
9. posjeduje ili koristi radioaktivne tvari ili izrađuje, posjeduje ili koristi uređaj za aktiviranje, raspršivanje ili emitiranje radioaktivnog materijala ili ionizirajućeg zračenja, koristi ili ošteti nuklearni objekt tako da dođe do ispuštanja ili opasnosti od ispuštanja radioaktivnog materijala, ili upotrebom sile ili prijetnje zahtijeva radioaktivni materijal, uređaj za aktiviranje, raspršivanje ili emitiranje radioaktivnog materijala ili nuklearni objekt, kaznit će se kaznom zatvora od tri do petnaest godina.