POČELO CIJEPLJENJE

Bolest kvrgave kože stigla na 200 km od granice

08.08.2016 u 16:11

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš u ponedjeljak je izvijestio kako je počela akcija cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože u pet rizičnih županija. To su Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija

Rizik je najveći u Slavoniji s obzirom na brzinu kojom se bolest širi u Srbiji kao i zbog brojnosti stoke, kaže Kiš.

Po njegovim riječima, na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije ukupno ima 125 tisuća goveda što je oko 30 posto goveda u Hrvatskoj.

Istaknuo je da su na tom području osigurane dovoljne količine cjepiva, ali dodao da za cijelu zemlju nedostaje još 50.000 doza potrebnih za županije koje trenutno nisu ugrožene, poput Istarske i Varaždinske.

Bolest je, kaže Kiš, stigla na oko 200 kilometara od granice te se nada kako će biti dovoljno vremena za stvaranje imuniteta kod životinja za što je potrebno između 10 i 21 dana.

Ponovio je kako se procjenjuje da bi se bolest u Hrvatskoj mogla pojaviti krajem kolovoza i početkom rujna.

Cijepljenje se u cijelosti financira iz državnog proračuna pa proizvođači nemaju nikakvih troškova već samo trebaju slušati naputke veterinara i prijaviti svaku sumnju na pojavu bolesti, kaže Kiš.

Napominje kako opasnosti za ljudsko zdravlje nema, jer je riječ isključivo o bolesti goveda, a meso i mlijeko se mogu slobodno konzumirati.

Bolest kvrgave kože je virusna zarazna bolest goveda koja je prvi puta zabilježena u Africi, a proteklih godina virus je preko Turske ušao na europski kontinent.

Uzročnik bolesti je virus koji se širi vektorima (komarci, muhe i krpelji) te izravnim ili neizravnim dodirom bolesnih sa zdravim govedima. Širenju bolesti pogoduju i klimatske prilike.

Bolest nije zoonoza tj. nije ni u kojem pogledu opasna (niti u kontaktu s oboljelim govedima, niti konzumacijom mlijeka ili mesa) za zdravlje ljudi.