PARALIZA U FRANCUSKOJ

Blokirano osam ulaza u grad: Pogledajte kako su poljoprivrednici zaključali Pariz

29.01.2024 u 19:26

Bionic
Reading

Francuski poljoprivrednici ispunili su prijetnju da će blokirati Pariz na neodređeno vrijeme, paralizirajući osam glavnih ulaza u grad. Prosvjednici su odbacili obećanja koje je premijer Gabriel Attal dao tijekom vikenda te proveli 'opsadu' glavnog francuskog grada

Prva blokada na autocesti prijavljena je nešto prije 14 sati kada je 30 traktora blokiralo A4 20 milja istočno od Pariza u oba smjera. Ubrzo nakon toga, A13 oko 35 milja sjeverozapadno od Pariza je blokiran u smjeru glavnog grada. Prijavljeno je da su traktori blokirali druge glavne rute u i iz grada, prisiljavajući vozače da koriste sve zakrčenije sporedne ceste, javlja The Guardian.

Očekivalo se da će u blokadama sudjelovati čak 1500 traktora; žandarmerija je izvijestila da je ukupno 16 autocesta u 30 francuskih departmana u ponedjeljak bilo blokirano. Oko glavnoga grada očekivalo se da će traktori ostati između 20-25 milja od središta grada ograničavajući rute ulaska i izlaska i ometajući pristup zračnoj luci Charles de Gaulle-Roissy sjeverno od grada i zračnoj luci Orly na jugu, kao i glavnu regionalnu tržnicu svježe hrane u Rungisu, najveću u Europi.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je mobilizirano 15.000 policajaca i pripadnika žandarmerije kako bi spriječili traktore da uđu u Pariz i druge gradove u kojima se održavaju prosvjedi te kako bi zadržali pristup zračnim lukama i Rungisu. Upozorio je poljoprivrednike da bi blokiranje Rungisa, koji opskrbljuje 60% svježe hrane u Parizu za oko 12 milijuna ljudi, predstavljalo prelazak crvene linije.

Vlasti su savjetovale vozače da otkažu ili odgode sva putovanja cestom koja nisu neophodna.

  • +8
Poljoprivrednici blokirali ulaz u Pariz Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Vlada je u petak odustala od namjere da postupno smanji državne subvencije za dizel koji koriste poljoprivrednici te najavila dodatne korake kako bi se smanjio financijski i administrativni pritisak s kojim se farmeri suočavaju. No, oni žele više od toga.

Poljoprivrednici ističu da ih guše birokracija i tvrde da se tradicionalna poljoprivreda suočava s kolapsom. Zahtijevaju pravednije cijene proizvoda, nastavak subvencioniranja dizela za poljoprivredu kojim pokreću svoje traktore i druga vozila te financijsku pomoć ekološkim poljoprivrednicima.

I belgijski poljoprivrednici počeli su prosvjedovati u ponedjeljak, a brojni poljoprivrednici diljem Europe žale se da Europska unija ne čini dovoljno da im pomogne u suočavanju s međunarodnom konkurencijom i globalizacijom.