UGROŽEN KREDITNI REJTING

Blokada je SAD koštala 24 milijarde dolara!

17.10.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Američka ekonomija i poverenje potrošača pretrpjeli su ozbiljnu štetu zbog dvotjedne blokade savezne vlade, prenosi B92

Iako su se tržišta tijekom jučerašnjeg poslovanja oporavila, analitičari su ukazali da postoje jasni dokazi štete i upozorili da bi nastavak političkih sukoba u siječnju mogao izazvati nove boljke, prenosi FP.

Djelomična obustava rada američke vlade, koja je nastupila 1. listopada, mogla bi umanjiti godišnji privredni rast SAD-a za 0,5-0,6 posto u četvrtom kvartalu, procjene su kreditnih agencija Moody's i Standard&Poors (S&P).

Kako navodi S&P, blokada američke vlade koštala je ekonomiju te zemlje 24 milijarde dolara, jer je više tisuća državnih službenika bilo primorano da ode na neplaćeni prinudni odmor, budući da je vlada odložila mnoge ugovore, a nacionalni parkovi, koji su od ključnog značaja za turizam, bili su zatvoreni.

Zbog toga, nekoliko ekonomista smanjilo je prognoze privrednog rasta SAD-a za četvrti kvartal na oko dva posto, što je jedva dovoljno za generiranje novih radnih mjesta neophodnih za obaranje nezaposlenosti.

Kako navodi većina ekonomista, američka središnja banka (Fed) vjerojatno će uočiti potrebu da zadrži poticajne mjere do kraja ove godine, ako ne i duže, kako bi umanjila negativne posljedice krize.

'Bit je u tome da je blokada vlade nanijela štetu američkoj ekonomiji', navedeno je u saopćenju S&P-a.

Jučerašnjim dogovorom demokrata i republikanaca u Kongresu okončana je obustava rada federalne vlade, dogovoreno njeno financiranje do 15. siječnja i podignuta granica zaduživanja do 7. veljače.

Njihov dogovor potaknuo je snažan rast akcija na Wallstreetu, uz porast vrijednosti dionica od skoro 1,4 posto.

Međutim, jučerašnji izveštaj Feda pokazuje da je došlo do usporavanja u pojedinim sektorima američke ekonomije u usporedbi s izvještajem od 4. rujna.

U izvještaju se ukazuje na porast neizvjesnosti, što je prije svega posljedica blokade vlade i straha od nepodizanja granice javnog duga.