državni tajnik sad-a

Blinken završio turneju po Bliskom istoku, nada se oslobađanju 105 talaca

08.02.2024 u 13:23

Bionic
Reading

Šef američke diplomacije Antony Blinken okončao je u četvrtak svoju turneju po Bliskom istoku novim razgovorima s izraelskim dužnosnicima i ponovo pozvao na dogovor koji bi omogućio oslobađanje talaca zatočenih u Gazi

Blinken podržava prijedlog novog prekida borbi u Gazi nakon onog predloženog krajem studenoga koji je trebao prvenstveno omogućiti oslobađanje 105 talaca, od kojih 80 Izraelaca, i 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora. Prošli tjedan su katarski i egipatski posrednici dostavili islamističkom pokretu Hamas koji vlada Gazom prijedlog američkih i izraelskih obavještajnih čelnika, a Hamas je u srijedu odgovorio svojim protuprijedlogom. U srijedu navečer, nekoliko sati nakon što se sastao s američkim državnim tajnikom , izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odbio ponudu Hamasa i svaki ustupak u pregovorima u primirju te naredio vojsci da "pripremi" ofenzivu na Rafah, na krajnjem jugu Gaze gdje su nahrupile stotine tisuća ljudi raseljenih zbog borbi.

Blinken se u četvrtak u Tel Avivu sastao s Bennyjem Gantzom i Gadijem Eizenkotom, dvojicom bivših zapovjednika izraelske vojske koji su dio ratnog kabineta premijera Netanyahua od krvavog napada Hamasa 7. listopada na Izrael. Njih dvojica slove kao politički umjerena struja unutar najdesnije vlade u povijesti zemlje. Prvenstveno smo razgovarali o "taocima" i "onome što se čini" za njihovo oslobađanje, rekao je Blinken.

  • +20
Izraelski vojnici na terenu Izvor: Profimedia / Autor: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

"To je najvažnije pitanje i kada se jednom riješi puno se stvari može ostvariti", kazao je. Blinken je na bliskoistočnoj turneji, petoj od početka rata u listopadu, podržao prijedlog koji su krajem siječnja razradili američki, katarski i egipatski dužnosnici, a na koji je Hamas postavio svoje uvjete. Te je uvjete Hamasa, islamističkog pokreta koji je na popisu terorističkih organizacija u EU i SAD-u, Netanyahu odlučno odbacio. Blinken, međutim, smatra da "još uvijek ima prostora" za dogovor o taocima i za drugo stanku u neprijateljstvima, nakon one u studenome.

Novi pregovori o primirju i oslobađanju talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike predviđeni su u četvrtak u Kairu. Na njima će sudjelovati posrednici iz Egipta i Katra te predstavnici Hamasa. Blinken je završio konzultacije u Izraelu susretom s glavnim čelnikom oporbe i bivšim centrističkim premijerom Yairom Lapidom. Lapid je pozdravio angažman američkog državnog tajnika oko "talaca, nastojanja da se pronađe rješenje za aktualni sukob i promicanja mira".

  • +15
Palestinci u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Izraelsko društvo je u cijelosti odlučno da se taoci vrate i da se uništi Hamas. Ta dva cilja nisu oprečna i nećemo odustati ni od jednog od njih", napisao je Lapid na X-u. Nakon pokolja 1160 izraelskih civila i otmice 250 ljudi 7. listopada, Izrael je proglasio rat protiv Hamasa i pokrenuo ofenzivu na Pojas Gaze u kojoj taj islamistički pokret čvrsto vlada od 2007. Prema Hamasu, u izraelskoj ofenzivi je poginulo 27.840 ljudi.