indo-pacifički savez

Blinken otputovao u Australiju ojačati 'bedem' protiv dominacije Kine

09.02.2022 u 10:58

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak se zaputio prema Aziji i Pacifiku kako bi ojačao regionalna partnerstva suočena s ekspanzijom Kine, u vrijeme dok kriza na ukrajinskoj granici i dalje traje

Blinken će tri dana provesti u Melbourneu gdje će se sastati s ministrima vanjskih poslova Quada, neformalne skupine SAD-a, Japana, Indije i Australije, za koju se Washington nada da će postati bedem protiv napora Pekinga za regionalnom dominacijom.

Tijekom posjeta sastat će se s visokim australskim dužnosnicima, uključujući premijera Scotta Morrisona, dok nastoje nadograditi rujanski obrambeni pakt AUKUS s Britanijom. Šokantni izazov za Kinu bio je dogovor između Washingtona i Canberre o kupnji osam podmornica na nuklearni pogon.

Blinkenovo putovanje započelo je samo nekoliko sati nakon što je washingtonska konferencija za novinare s glavnim dužnosnicima Europske unije pokušala pokazati jedinstvenu frontu u pogledu prijetnje koju predstavlja 140.000 ruskih vojnika na ruskoj granici s Ukrajinom.

Nakon što napusti Australiju u subotu, Blinken će se na kratko zaustaviti u Fidžiju gdje će se sastati s nekoliko čelnika pacifičkih otoka, od kojih mnoge pokušava pridobiti Kina.

„Ključna poruka koju će državni tajnik ponijeti sa sobom na ovo putovanje je da će naše partnerstvo biti pruženo,“ rekao je pomoćnik državnog tajnika za istočnu Aziju i Pacifik Daniel Kritenbrink.

„Quad je ključna komponenta američke vanjske ekonomske i sigurnosne politike u indo-pacifičkoj regiji,“ dodao je.

Kritenbrink je također rekao da „putem ovog partnerstva jačamo sigurnosno okruženje u regiji kao odgovor na agresiju i prisilu“.

Blinkenovi sastanci u Australiji održat će se dok i dalje traje stalna prijetnja Rusije prema Ukrajini.