nagorno-karabah

Blinken: Dogovor Armenije i Azerbajdžana je na pomolu

04.05.2023 u 23:13

Bionic
Reading

Mirovni dogovor Armenije i Azerbajdžana o spornoj enklavi Nagorno-Karabahu je "na pomolu", rekao je u četvrtak američki državni tajnik Antony Blinken, pohvalivši "vidljiv napredak" u pregovorima što se održavaju u Washingtonu.

"Dvije strane su razgovarale o veoma teškim temama ovih dana i ostvarile su vidljiv napredak u smjeru trajnog mirovnog dogovora", rekao je na završetku četverodnevnih pregovora.

"Nadam se da je dogovor na pomolu, nadohvat ruke", dodao je istaknuvši da "dinamika pregovora i postavljeni temelji" upućuju na mogućnost potpisivanja mirovnog ugovora.

"Posljednji kilometar maratona je uvijek najteži. Svi to znamo", rekao je obećavši neprestanu potporu Sjedinjenih Država kako bi se "stiglo na cilj".

Blinken koji je pokrovitelj pregovora koji su počeli u ponedjeljak, dao je izjavu u prigodi "završnog kruga" pregovora u nazočnosti ministara vanjskih poslova dviju zemalja, armenskog Ararata Mirzojana i azerbajdžanskog Džejhuna Bajramova.

Dvije kavkaske zemlje su dvaput ratovale za kontrolu nad Nagorno-Karabahom, početkom 1990-ih i u 2020. To je planinsko područje većinom naseljeno Armencima, a prije tri desetljeća se odcijepilo od Azerbajdžana.