JAMČEVINOM PROTIV BIJEGA

Blaž Petrović na slobodu za 2 milijuna kuna

14.12.2009 u 13:05

Bionic
Reading

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda prihvatio je danas jamčevinu Blaža Petrovića koji je ponudio nekretninu u središtu Zagreba vrijednu dva milijuna kuna kako bi bio pušten iz pritvora u kojem je od 8. prosinca, kada se predao nakon osmomjesečnog bijega

No, da bi Petrović, koji je pritvoren zbog opasnosti od ponovnog bijega, izašao iz pritvora u Remetincu, odluku istražnog suca Zdenka Posavca mora potvrditi izvanraspravno vijeće Županijskog suda, budući je državno odvjetništvo najavilo žalbu koju može podnijeti u iduća tri dana.

Tek nakon toga sud može izdati rješenje zagrebačkoj gruntovnici da blokira Petrovićev poslovni prostor u središtu Zagreba, a on može biti pušten na slobodu.

Petrovića i njegovu suradnicu, direktoricu tvrtke Morovnik, tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su od rujna 2003. do lipnja 2004. osmislili i realizirali više fiktivnih pravnih poslova s više fizičkih i pravnih osoba te da je Petrović u konačnici pritom nezakonito pribavio 9,6 milijuna kuna.

Fiktivni pravni poslovi odnosili su se na zaključivanje neosnovanih ugovornih odnosa o ustupu, namirenju i preuzimanju potraživanja, davanju i primanju pozajmica, kao i na druge pravne poslove koji nisu evidentirani u poslovnim evidencijama.

Neslužbeno se doznaje da je Petrović osumnjičen za preprodaju duga Jugoslavenskih željeznica poduzeću Java, čime je na nezakonit način stekao 9,6 milijuna kuna.

Petrović je dosad u više navrata optužen za višemilijunske iznude, prijetnje i protupravne naplate, među ostalim i na suđenju tzv. maloj mafiji, no nikada nije pravomoćno osuđen.