VJEROVALI ILI NE

Blagdanske upute za američke špijune

08.12.2013 u 12:26

Bionic
Reading

Da nije lako ove godine biti zaposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), bilo je jasno već od početka serije objava zviždača Edwarda Snowdena kojima se razotkrio intenzivni i invazivni nadzor američke agencije nad privatnim elektronskim komunikacijama građana

Lošeg imidža očito je svjestan i sam poslodavac te je u tu svrhu za vrijeme blagdana Dana zahvalnosti (Thanksgiving), krajem studenog, odaslao internu notu svojim zaposlenicima o poželjnim temama za blagdanskim stolom. Upute, koje je otkrio blog The Dissenter, daju seriju preventivnih konverzacijskih savjeta u slučaju da se zaposlenik suoči s kakvim neugodnim pitanjima svoje obitelji ili prijatelja o poslu u vladinoj agenciji.

U toj seriji 'dopuštenih' tema navodi se nekoliko bitnih smjernica. Zaposlenicima je tako savjetovano da ponove da je 'zadaća NSA-a od velike važnosti za Naciju' (s velikim N) te da svoju zadaću obavlja na pravedan način (podcrtano!), dakle u skladu sa zakonima koji štite građanske slobode i pravo na privatnost. Nadalje, ta se ista zadaća obavlja 'izvanredno' (jer to je upravo ono što SAD traži za 'vlastitu obranu u opasnom svijetu'), a zaposlenici NSA-a su redom lojalni Amerikanci koji se žrtvuju u ime zaštite sloboda. I ne valja zaboraviti napomenuti da je NSA predana 'povećanoj transparentnosti i javnom dijalogu'.

U slučaju da ijedna od ovih plemenitih izjava naiđe na kakva potpitanja od skeptičnih gostiju za blagdanskim stolom, date su detaljnije upute. Ovisno o kontekstu, zaposlenik može primjerice izjaviti da je NSA spriječila 54 teroristička napada u SAD-u i cijelom svijetu od rujna 2001, a ako pitanja postaju neugodnija, može se uvijek pozvati na činjenicu da zaposlenik ne bira na čemu će raditi, već da to ovisi o listi obavještajnih prioriteta koju potpisuje predsjednik. Časna zadaća NSA-a može se, među ostalim, poduprijeti tvrdnjom da agencija 'ne krade poslovne tajne stranih industrija' s ciljem da bi ojačala konkurentnost američkih kompanija.

U uputama se doduše nigdje ne spominje ime zviždača Edwarda Snowdena zahvaljujući kojem je svjetska javnost uopće i uspjela doznati opseg i modus nadzornih operacija. A njegovo najnovije otkriće, koje je objavio Washigton Post, može se čitati kao više nego primjeren kontrapunkt blagotvornim uputama agencije. Zahvaljujući nadzoru mobilnih telefona, agencija može pratiti i točnu lokaciju korisnika. Dosad se znalo da agencija prikuplja metapodatke o trajanju poziva i pozvanim brojevima, no NSA preko infrastruktura mobilnih mreža u svijetu može točno saznati i kretanje osoba koje prate.

Ukupna količina podataka koje je NSA prikupila iznosi 27 terabajta, što je dvostruko više od količine podataka arhiviranih u Kongresnoj knjižnici u Washingtonu. 'Mogućnosti NSA-a u geolokalizaciji su zapanjujuće i upućuju na to da je agencija u stanju onemogućiti sve napore za sigurnom komunikacijom', zaključuje američki list.