sporni izbori

Bjeloruski aktivisti među dobitnicima alternativne Nobelove nagrade

01.10.2020 u 12:03

Bionic
Reading

Aktivisti za ljudska prava iz Bjelorusije, koju potresaju prosvjedi zbog spornih predsjedničkih izbora, dobitnici su ovogodišnje alternativne Nobelove nagrade

Ales Bialiatski i organizacija za ljudska prava Viasna, osnovana 1996., dobili su priznanje za "odlučnu borbu za ostvarenje demokracije i ljudskih prava u Bjelorusiji", objavila je zaklada Right Livelihood Award sa sjedištem u Stockholmu.

Bialiatski i organizacija Viasna, koji su prvo pomagali političkim zatvorenicima, a sada se bave ljudskim pravima i nadziru izbore, prvi su bjeloruski dobitnici nagrade za postignuća u ostvarenju ljudskih prava, zaštite okoliša i mira.

"Potpuno shvaćam da je ovo povijesna kombinacija okolnosti, tragične i prekrasne borbe mojih ljudi za pravdu, njihove žrtve i nesebičnosti koje su dovele do činjenice da je bavljenje ljudskim pravima u Bjelorusiji postalo potrebnije i relevantnije nego ikad", rekao je Bialiatski.

"Ova nagrada je simbol moralne podrške svim Bjelorusima koji žude za demokratskom promjenom", dodao je.

Žiri je ove godine laureate birao među 182 nominiranih iz 71 zemlje.

Nagrada je prvi put dodijeljena 1980. i nije povezana s Nobelovom nagradom koju je osnovao švedski industrijalist Alfred Nobel.

Ovogodišnji dobitnici su još iranska odvjetnica za ljudska prava i aktivistica za prava žena Nasrin Sotoudeh koja je u zatvoru, američki odvjetnik i zagovornik građanskih prava Bryan Stevenson i Lottie Cunningham Wren - odvjetnica, klimatska aktivistica i pripadnica naroda Miskito iz Nikaragve.

Direktor zaklade Ole von Uexkull rekao je da su ovogodišnji laureati bili "ujedinjeni u borbi za jednakost, demokraciju i slobodu".

"Prkoseći nepravednim pravnim sustavima i diktatorskim političkim režimima, oni su uspješno ojačali ljudska prava, osnažili civilna društva i osudili institucionalno nasilje", dodao je Von Uexkull.

Također je rekao da je zaklada zatražila "trenutno oslobađanje" laureatkinje Sotoudeh.

Laureati će dobiti novčanu nagradu od 111.000 dolara, a dodjela će se održati online 3. prosinca.

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg (17) osvojila je nagradu prošle godine.

Alternativnu Nobelovu nagradu ranije su dobili zviždač Edward Snowden te liječnik Denis Mukwege iz Konga zbog pomaganja žrtvama silovanja. Mukwege je 2018. osvojio i Nobelovu nagradu za mir.