DOGAĐANJE NARODA

Bizaran sukob oko znakova na Dalmatini

15.12.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Uklanjanjem tabli 'Dobrodošli Majići - Jasena' na izlazu s autoceste na Ravči završio je prosvjed mještana Majića. Pod policijskim osiguranjem radnici Županijskih cesta otpilili su znakove na izlazu s autoceste koje su mještani Mjesnog odbora nedavno postavili uz sam rub kolnika iza naplatnih kućica na Ravči

Majići već nekoliko godina negoduju zbog naziva Čvor Ravča te Naplatna postaja Ravča, jer se izlaz s Autoceste A1 i čvor nalaze na području sela Majići - Jasena, a ne Ravče.

Policija štiti cestare dok prepiljuju table Majići - Jasena

Nakon mnoštva dopisa koje su upućivali na sve adrese, od grada Vrgorca do HAC-a, nitko nije udovoljio njihovoj volji te čvor nije preimenovan u ime njihova sela, na čijem području se stvarno i nalazi, kao i naplatne kućice.

Uvidom u katastarsku dokumentaciju vidljivo je da se cijelo područje nalazi na prostoru zaseoka Majići, katarska općina Zavojane, ali HAC nije promijenio dokumentaciju ni nazive, nego je ostao pri prvom nazivu Ravča. Ravča je susjedno selo, čak i tabla na izlazu s autoceste pokazuje: 'Ravča 1 km'.

To je nakon svih dopisa iziritiralo mještane Majića da su novcem Mjesnog odbora izradili i postavili dvije velike table 'Majići - Jasena' te 'Dobrodošli Majići - Jasena' koje su platili 10.500 kuna. Mjesnom odboru Majići novac je dodijelio grad Vrgorac.

No ovih dana inspektor Ivan Sprčić je donio rješenje po kojem se njihove table moraju ukloniti jer se ne uklapaju u prostor niti imaju dozvolu Hrvatskih cesta. Predsjednik Mjesnog odbora Duško Majić te Svemir Majićna čijem su zemljištu postavljene table, okupili su cijelo selo na prosvjed i nisu dozvoljavali djelatnicima Županijskih cesta da uklone table.

Nakon prepiranja mještana s radnicima poslovođa Županijskih cesta je ostao pri svome i naredio je radnicima da otpile table. U neugodnoj atmosferi rasprava i psovki mještani nisu dopuštali radove na uklanjanju, ali je na teren stigla policija i pod njenim osiguranjem su cestari table ipak otpilili i odnijeli, nakon čega su se prosvjednici razišli.