PROKUŠANI PRIJEDLOG

Bivši zapovjednik NATO-a podijelio bi Siriju kao Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu

11.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi James Stavridis mišljenja je kako je vrijeme da se Sirija podijeli na nekoliko dijelova te je u razgovoru za magazin Foreign Policy predložio nekoliko opcija podjele, među kojima su one slične podjeli Jugoslavije, Bosne i Hercegovine te Iraka

U razgovoru za Foreign Policy Stavridis je kazao kako se u Siriji trenutno poštuje primirje, no kako rat u toj zemlji neće uskoro biti okončan. Admiral Stavridis smatra kako je ključni sirijski problem to što se vodeće svjetske sile ne mogu dogovoriti o receptu kojim bi se ta država izvukla iz krize.

'SAD i Rusija se ne slažu oko Asadove sudbine, Saudijska Arabija i Iran su zaglibili u geopolitičke i regionalne sukobe dok Rusija i Turska imaju nesuglasice oko taktičkih i strateških pitanja', ocijenio je Stravridis, dodajući kako nastavkom krize postaje sve očiglednije da jedinstvena sirijska država više ne postoji.

'Narod je podijeljen građanskim ratom i većim dijelom zemlje upravljaju raznorazni lideri koji se nikome nisu zakleli na vjernost', mišljenja je nekadašnji prvi čovjek Sjevernoatlantskog saveza u Europi.

Stavridis je u razgovoru za magazin predložio opciju podjele Sirije prema kojoj bi se oko Damaska postavila alavitska regija pod Asadovom upravom ili onih koji bi ga zamijenili, središnjom Sirijom bi s vremenom počeo upravljati umjereni sunitski režim, i to nakon istiskivanja raznih terorističkih skupina, dok bi na istoku zemlje vlast dao Kurdima.

Pritom, smatra Stavridis, pristup podjeli zemlje može biti različit; od potpune podjele kao u slučaju Jugoslavije, do federacije kao u Bosni i Hercegovini nakon Daytonskog sporazuma i slabe federacije kao u slučaju Iraka.

Međutim, prije nego što se pribjegne ovakvom rješenju, treba izvagati sve posljedice ovakve odluke, zaključuje Stavridis.