BITKA ZA KONCESIJU

Bivši stojediničari pomamili se za novim radijem

16.09.2014 u 13:16

Bionic
Reading

Osam je ponuđača, a jedno mjesto na skali. Tko će dobiti novu, četrnaestogodišnju radijsku koncesiju (102,5 MHz) na području Zagreba, bit će poznato početkom listopada, kada Agencija za elektroničke medije objavi ime, prema njezinu mišljenju, najkvalitetnijeg ponuđača. U igri su Radio 101, Zagreb FM, Expres radio, Radio Like, Metropolis studio i Yammat te udruge Kulturosfera i Udruga za medijski pluralizam 808. Šest je to tvrtki i dvije udruge, a neki od njih već imaju radijske postaje u vlasništvu

Imena koja stoje iza njih nisu nepoznata na medijskoj sceni i riječ je o ljudima koji su s radijem na 'ti' već dug niz godina. Radio 101 danas je u vlasništvu Nijemca Thomasa Alexandera Thimmea, a on želi još jednu koncesiju. Dobije li je, najavljuje gradski radio s pretežno rock glazbom.

Dio bivših djelatnika nekadašnjeg 'gospodara svih valova' okupio se i oko Yammata Alena Balena i Udruge za medijski pluralizam 808 koja vodi prvi hrvatski internetski radio 808.

Uz Balena, u ekipi je još vjerojatno najduhovitiji dvojac u hrvatskom eteru, tj. Siniša Švec Milan Peh. Sam Balen nije želio komentirati što nudi Yammat jer, kako je rekao, 'natječaj traje i ne bi bilo korektno vršiti pritisak na članove Agencije'. Međutim u radijskim krugovima priča se da je Yammat okupio respektabilnu ekipu radijskih novinara koji su činili jezgru informativnog programa Stojedinice u zlatnim danima, a i poznato je to da ni Balen ni Švec nisu skloni glazbeno formatiranim radijskim postajama kakvima je danas zagušen prvenstveno zagrebački eter.

Špekulacije da iza njih stoji poduzetnik Emil Tedeschi Balen je odbacio dok ih je Peh 'potvrdio', uz dodatak da Tedeschiju u projektu pomažu Ivica Todorić Miroslav Kutle. Nije tajna to da njihov projekt podupire Hrvoje Balen, suvlasnik Algebre, uspješne tvrtke za edukaciju i obrazovanje.

Ilko Čulić, tajnik Udruge za medijski pluralizam 808, navodi da od četrdesetak ljudi, koji trenutačno rade na internetskom radiju 808, njih trinaest vuče korijene s Radija 101 te da njihov predloženi koncept nekomercijalnog, neprofitnog radija podržava dvadesetak udruga, među kojima i GONG

'Naša je ideja community radio kakvog danas nema u Zagrebu. Riječ je o javnom gradskom servisu koji bi se konceptualno razlikovao od programa koji 808 emitira putem interneta. Čitav govorni program bio bi baziran na vlastitoj proizvodnji te na afirmaciji tema bitnih za grad i društvo', kazao je Čulić. Ako dobiju koncesiju, kaže da to ne znači gašenje projekta 808 jer su to dvije različite priče.

'Jasno je da bismo povukli određeni broj suradnika s interneta, ali to ne znači da bismo ugasili 808, već bismo vjerojatno redefinirali njegov koncept', istaknuo je Čulić i dodao da će, ukoliko dobiju koncesiju, Jelena Berković biti urednica informativnog programa, a uz nju bi dio uređivačke ekipe radija činio još jedan stojediničar, Igor Ružić.

Martin Milinkovićjoš je jedan iz plejade onih koji su pekli radijski zanat na Stojedinici. Dokumentaciju za koncesiju predao je ispred projekta Radio Like. O samom projektu, u kojem je kao direktor naveden Ivan Škarica, inače direktor riječkog Radio Korza, nije želio govoriti iz istog razloga koji navodi i Balen.

Odveć razgovorljiv nije bio ni Goran Hucaluk iz Zagrebačkog FM-a, ujedno član Uprave Mega produkcije, tvrtke koja iza sebe ima tri radijske postaje: Enter, Narodni i Antenu Zagreb. Riječ je o nekadašnjem carstvu Jure Hrvačića kojim danas iz pozadine, iz BiH, navodno upravlja Miroslav Kutle, bjegunac od hrvatskih vlasti.

Expres radio još je jedan izdanak nekadašnjeg Hrvačićeva carstva. Tvrtka je 2013. završila s prihodom od 1,4 milijuna kuna, ali je konačni račun bio u minusu od 722 tisuće kuna. Radio je registriran na istoj adresi kao i Mega produkcija, u Aveniji Većeslava Holjevca 29.

Metropolis studio vodi Stjepan Tomić, a on je prije sedam-osam godina s braćom Majher, vlasnicima nekoliko radijskih postaja, između ostalih Plavog radija, bio u poslu oko Zagorske sportske mreže. S njim je u timu i DJ Igor Primec. Milivoj Pašiček predsjednik je udruge Kulturosfera. I on je, poput Tomića, bio u poslu s Josipom Majherom, od kojeg je preuzeo tvrtku Hit press.