STAVKE IZ UGOVORA

Bivši njemački državni tajnik za obranu poziva na zatvaranje američkih baza

22.09.2016 u 15:30

Bionic
Reading

U razgovoru za rusku agenciju Sputnjik Willy Wimmer, bivši državni tajnik u njemačkom ministarstvu obrane te bivši potpredsjednik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OEBS), kazao je kako zračna baza Ramstein i druge američke vojne baze već dulje vrijeme ne služe interesima sigurnosti u Europi te kako su one poligon za agresiju NATO-a, dodajući kako njemačka savezna vlada prema tamošnjim zakonima i ugovorima može raspustiti te baze

Govoreći za agenciju, Wimmer je pojasnio zašto je njemačka vlada potpisala s Britancima ugovor o povlačenju snaga iz Njemačke, dok sa Sjedinjenim Državama takav ugovor nije potpisan.

'Za razliku od Britanaca, Amerikanci nisu izjavili kako imaju namjeru dragovoljno povući svoje snage. Umjesto toga, SAD je neposredno prije njemačkog ujedinjenja, a njemačka savezna vlada je to prihvatila automatski, svoju nazočnost na njemačkom teritoriju promatrao ne u kontekstu obrambene funkcije NATO-a, već u kontekstu globalnog liderstva. To znači da američke strukture koriste Njemačku u cilju ostvarivanja svojih misija, koje podrazumijevaju i ubijanje ljudi. Drugim riječima, ovdje ne govorimo o oružanim snagama koje na osnovi ugovora služe našoj zaštiti, već o potencijalnoj međunarodnoj agresiji SAD-a', izjavio je Wimmer za Sputnjik.

Na upit pripadaju li baze u Njemačkoj NATO-u ili se radi o isključivo američkim bazama, bivši državni tajnik njemačkog ministarstva obrane kazao je kako su to baze američkih oružanih snaga te kako one svoj legitimitet nazočnosti na njemačkom teritoriju zasnivaju isključivo na ugovoru s NATO-om kao obrambenim savezom.

Može li pak njemačka savezna vlada raspustiti te baze? Wimmer je istaknuo kako se o tome govorilo u ugovorima koji su definirali ujedinjenje Njemačke.

'Nazočnost stranih oružanih snaga na njemačkom teritoriju može se okončati poslije isteka dvogodišnjeg roka. Ukoliko je aktualna eskalacija usmjerena na oružani sukob s Rusijom, onda bismo mi, polazeći od vlastitih interesa, trebali iskoristiti taj predviđeni rok', zaključio je bivši državni tajnik za obranu.