NA SUDU U PULI

Bivši ministar turizma Herak oslobođen optužbi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.12.2010 17:48
  • Objavljeno 17.12.2010 u 16:43
Ivan Herak

Ivan Herak

Izvor: Cropix / Autor: s.sunara/CROPIX

Bivši ministar turizma Ivan Herak i suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Croatia golfa Matej Majić danas su na pulskome Županijskom sudu nepravomoćno oslobođeni optužaba za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te za pomaganje u toj zloporabi na štetu Ministarstva turizma 1999. godine

U obrazloženju presude sutkinja Dorijana Dolenc-Kujundžić navela je da ni po jednoj točki optužnice nisu predočeni dokazi za spomenuta kaznena djela te da je projekt izgradnje 15 golfskih igrališta izrađen po nalogu Ministarstva turizma, a ne izravnom pogodbom. Sud je također utvrdio, nakon mnogih ispitanih svjedoka i stručnjaka, da se u tom poslu nije radilo o nezakonitom stjecanju imovinske koristi.

Sutkinja je rekla da državno odvjetništvo navode iz optužnice, po kojima je Herak novcem Ministarstva turizma 'podmirivao dugove svojeg poduzeća Midinvest tvrtki Baxmar prebacujući ga preko Hrvatske turističke zajednice Majićevu Croatia golfu, nije potkrijepilo nijednim materijalnim dokazom'. Isto se odnosi i na točku optužnice koja tereti Heraka da je izravnom pogodbom kao ministar turizma, angažirajući Majićevu tvrtku Croatia golf za izradu navodno neupotrebljive dokumentacije za golfska igrališta, sebi i Majiću priskrbio protupravnu imovinsku korist od 3.162.463 kune.

Sutkinja navodi kako nije dokazano ni da je Herak primio 15 bjanko-mjenica radi osiguranja povrata pozajmice od 11.950.000 kuna, koju je Vlada RH odobrila rapskom hotelu Imperijal za isplatu plaća 's ciljem da dođe do novca za vlastite potrebe'.

Županijsko državno odvjetništvo već je na presudu uložilo žalbu.

Inače, to je ponovljeni postupak, nakon prošloga petogodišnjeg suđenja u kojem je Herak bio osuđen na četiri i pol godine zatvora, a Majić na tri godine. Herak je u pritvoru proveo 17 mjeseci pošto je uhićen krajem siječnja 2000., a Majić godinu dana.

Vrhovni sud vratio je suđenje na početak, jer nije bilo dovoljno dokaza za takvu presudu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi