ČETIRI GODINE ZATVORA

Bivši ministar policije osuđen zbog primanja mita!

20.01.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Bivši austrijski ministar unutarnjih poslova i bivši zastupnik u Europskom parlamentu Ernst Strasser iz konzervativnog ÖVP-a osuđen je zbog korupcije na četiri godine zatvora. Slijede i suđenja drugim austrijskim političarima

U austrijskoj javnosti ovotjedna presuda Ernstu Strasseru izazvala je priličan šok. Bivši ministar unutarnjih poslova iz vlade Wolfganga Schuessela dobio je četiri godine zatvora zbog svojih avantura s mitom iz kasnijeg perioda, kada je kao zastupnik Europskog parlamenta bio u političkoj polumirovini.

Baš kao 'avanturizam' opisao je sudac Georg Olschak Strasserovo ponašanje kada je novinarima Sunday Timesa, koji su se predstavili kao lobisti, ponudio da će utjecati na donošenje odluka i mijenjanje propisa po njihovim potrebama, za, naravno, odgovarajuću količinu novaca. Na sreću javnosti i na Strasserovu žalost, sve to je i snimljen,o te je austrijski političar – uz još nekoliko kolega iz Europskog parlamenta – postao dio velike korupcijske afere koja je, u njegovom slučaju, završila zatvorskom kaznom.

Sudac Olschak nije povjerovao Strasserovoj obrani o tome kako su mu sve smjestili tajni agenti (?!), te je oštro osudio bivšeg ministra, što neki austrijski pravnici ipak smatraju pretjeranom kaznom. Primjerice, profesor s Pravnog fakulteta u Innsbrucku Klaus Schwaighofer smatra da je suca 'ponijela psihologija mase', s obzirom na bijes austrijske javnosti zbog niza korupcijskih afera, te da je izrečena presuda 'nesumnjivo previše oštra'. S druge strane, ugledna komentatorica dnevnika Der StandardAlexandra Foederl Schmid piše da se dijelu javnosti presuda čini pretjeranom jer su 'navikli da se političarima ne sudi' te da je ovo pobjeda pravne države jer 'pokazuje da političari nisu više zaštićeni i sveti'.

Doista, u Austriji se trenutačno odvija više istraga protiv nekoć moćnih političara. Pred sudom bi se mogli naći bivši ministar financija Karl-Heinz Grasser, bivši vicekancelar Hubert Gorbach, bivša ministrica pravosuđa Karin Gastinger te niz drugih političara koji su djelovali na nacionalnoj ili lokalnoj razini, a istražuje ih se zbog primanja mita, korupcije i pogodovanja.

Državno odvjetništvo je izjavilo da se neće žaliti na presudu i izrečenu kaznu, dok se očekuje da će se Strasser i njegov odvjetnik žaliti. No, blamaža za bivšeg političkog moćnika je time veća jer je tužio pojedine austrijske medije zbog klevete kada su pisali o njegovom koruptivnom ponašanju, koje je sada i potvrđeno na sudu. U svakom slučaju, sudski proces koji je Strasser poveo protiv lokalnih novina Oberösterreichischen Nachrichten na sudu u Linzu sada je na ledu, te se čeka potvrda prvostupanjske presude bivšem ministru.