ratni zločin

Bivši krajinski teritorijalac uhićen zbog pomaganja u ubojstvu starca u Lišanima Ostrovičkim 1991.

09.03.2019 u 14:59

Bionic
Reading

Zbog pomaganja u ubojstvu 73-godišnjeg civila u Lišanima Ostrovičkim zadarska policija je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvima u Zadru i Splitu za ratni zločin prijavila 50-godišnjeg bivšeg pripadnika krajinske paravojske, a neslužbeno je riječ o Miroslavu Mačku, koji je u zločinu navodno sudjelovao sa svojim starijim bratom.

Policija i tužiteljstvo sumnjaju da je kao tada 22-godišnji pripadnik paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, odnosno zapovjednik voda "Bataljuna za intervencije TO Benkovac" u činu potporučnika, krajem studenoga 1991. zajedno s 28-godišnjim suborcem, naoružan poluautomatskom puškom, zbog pljačke došao u okupirane Lišane Ostrovičke, naseljene isključivo hrvatskim stanovništvom.

"Ispred ulaza u kuću su zatekli tada 73-godišnjeg mještanina, civila (M.Č. rođenog 1918.) koji je među posljednjima ostao u selu. Odmah ga je 28-godišnjak verbalno napao i prijetio mu da će ga ubiti te je tada zatražio od osumnjičenog 22-godišnjaka da mu da pušku kojom će ubiti 73-godišnjeg mještanina" izvijestila je policija.

Dodaju da je osumnjičeni tada predao pušku s kojom je 28-godišnjak mještanina izveo iz dvorišta i natjerao da krene prema polju, gdje mu je s udaljenosti od oko desetak metara ispalio jedan hitac u čelo od kojeg je na mjestu smrtno stradao.

"Cijelo to vrijeme 22-godišnjak je bio uz 28-godišnjaka te u ni jednom trenutku nije poduzeo ništa kako bi ga spriječio da njegovom puškom ubije civila, predajući mu vatreno oružje bez ustezanja i protivljenja, ne pokušavajući ga spriječiti u ubojstvu.

Nakon ubojstva, tijelo su ostavili na mjestu događaja te nastavili s pljačkom imovine napuštenih kuća sve do večeri", kažu u policiji.

Prema pisanju Zadarskog lista osumnjičeni Mačak je tijekom akcije Oluja otišao u Srbiju, ali se nakon rata vratio u Ostrovice gdje je u četvrtak ujutro uhićen.

Navodni počinitelj ubojstva Milan Mačak, prema pisanju tog lista, nakon ubojstva starca u Lišanima Ostrovičkim ranjen je u Škabrnji od strane svojih suboraca te je od posljedica ozljeda preminuo u kninskoj bolnici.