MICHEL MERCIER

Bivši francuski ministar optužen zbog fiktivnog zapošljavanja u Europskom parlamentu

22.11.2019 u 16:34

Bionic
Reading

Bivši francuski ministar pravosuđa Michel Mercier optužen je u sklopu istrage o mogućem fiktivnom zapošljavanju, asistenata eurozastupnika centrističke stranke Demokratski pokret (MoDem), koju je osnovao François Bayrou, doznaje se u petak iz više izvora.

Bivši rizničar MoDema, saveznika stranke "Republiko, naprijed" predsjednika Emmanuela Macrona, Mercier je optužen u srijedu zbog "upletenosti u pronevjeru javnog novca", rekao je pravosudni izvor.

Bivši 72-godišnji ministar drugi je dužnosnik te stranke optužen u toj aferi.

Bivši financijski direktor stranke, Alexandre Nardella, optužen je 15. studenoga također za "pronevjeru javnog novca" i "utaju".

Sud će utvrditi jesu li parlamentarni asistenti primali novac Europskog parlamenta dok su zapravo vršili druge stranačke dužnosti.

Osumnjičeno je ukupno petnaestak osoba, među kojima eurozastupnici i dužnosnici stranke.

Saslušanja će trajati do 6. prosinca, kada se na sudu očekuje predsjednika stranke Bayroua, koji je nekoliko puta bio ministar.

Početkom prosinca saslušane će biti i bivše francuske ministrice Marielle de Sarnez, eurozastupnica od 1999. do 2017., te Sylvie Goulard, eurozastupnica od 2009. do 2017. i sadašnja zamjenica guvernera Francuske središnje banke.

Otvaranje preliminarne istrage u lipnju 2017. dovelo je do ostavki Bayroua na dužnost ministra pravosuđa, Sarnez na dužnost ministrice europskih poslova te Goulard na dužnost ministrice obrane.