VACLAV KLAUS

Bivši češki predsjednik pozvao svoju zemlju da istupi iz EU

03.10.2013 u 14:13

Bionic
Reading

Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus pozvao je svoju zemlju da istupi iz Europske unije, a okomio se i na svoju bivšu stranku ODS, čiji je suosnivač

U knjizi pod naslovom 'Češka Republika na raskrižju - vrijeme odluke', koja uskoro izlazi iz tiska, Klaus je otvoreno pozvao Češku da napusti EU.

U intervjuu novinama 'Mlada fronta dnes', objavljenome u četvrtak, bivši češki predsjednik izjavio je kako EU pridonosi svemu lošemu što se događa u češkom društvu, politici i gospodarstvu. EU je kriva za 'prekomjerno reguliranje, gubitak suverenosti nacionalnih vlada i rasipanje odgovornosti', a političke stranke izgubile su sposobnost utjecaja na temeljne odluke, smatra Klaus.

Bivši češki predsjednik poznat je kao kritičar EU, ali ovo je prvi put da predlaže izlazak Češke iz Unije.

Ključne odluke u EU u Češkoj donešene su međutim upravo za vrijeme njegova mandata. Kad je bio predsjednik vlade, Češka se 1996. kandidirala za članstvo u EU. Kao predsjednik države, Klaus je na sastanku na vrhu Unije 2003. potpisao pristupni ugovor.

U intervjuu je Klaus napao i svoju bivšu stranku. Izjavio je kao očekuje 'fatalni poraz' desnice, uključujući i Demokratsku građansku stranku (ODS).

'Imajući u vidu razvitak stranke, nikome ne bih preporučio da glasuje za nju', rekao je.

Klaus je bio jedan od osnivača ODS-a i njezin počasni predsjednik, ali je 2008. napustio stranku.

U Češkoj traju pripreme za izvanredne izbore, nako što je predsjednik vlade Petr Nečas, član ODS-a, odstupio s dužnosti zbog korupcijske i špijunske afere.