andrij naumov

Bivši čelnik ukrajinske tajne službe uhićen u Srbiji, hoće li za slobodu odati informacije Putinovim poslušnicima?

12.06.2022 u 10:44

Bionic
Reading

Jedan od donedavnih čelnika ukrajinske obavještajne službe SBU Andrij Naumov, kojega je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio 31. ožujka optuživši ga za veleizdaju, uhićen je ovih dana u Srbiji, javlja ukrajinski portal Obozrevatel, piše Jutarnji list

Informaciju da je uhićen nekadašnji general - koji je iz Ukrajine pobjegao samo dan prije početka ruske invazije - potvrdilo je i srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova, navodeći samo inicijale. Prema dosad raspoloživim informacijama Naumov je uhićen na jugu Srbije zajedno s jednim njemačkim državljaninom, navodno njegovim vozačem, pod sumnjom za pranje novca, piše Jutarnji list.

O njihovu je privođenju srbijanski MUP izvijestio u srijedu navodeći da su im granični policajci na graničnom prijelazu Preševo, na ulazu u Sjevernu Makedoniju, pronašli 607.990 eura i 124.924 dolara u gotovini te dva draga kamena - smaragda. Ni novac ni drago kamenje nisu prijavili te ih se stoga tereti da su sve stekli kriminalnim aktivnostima te s njima pokušali napustiti Srbiju. Prepraćeni su u istražni zatvor u Nišu gdje čekaju da ih se izvede pred sud. Tereti ih se za "ilegalno trgovanje vrijednim pokretninama", prenose ukrajinski mediji, a prema zakonima Srbije za takvo se djelo može dobiti kazna od jedne do čak 12 godina zatvora. Težina kazne ovisi o okolnostima zločina te o vrijednosti zaplijenjenih sredstava.

Međutim, kod Naumova je stvar nešto drugačija. Iako i dalje ukrajinski državljanin, nije zatražio konzularnu pomoć niti se obratio predstavnicima Ukrajine u Srbiji. Ukrajinski mediji stoga spekuliraju da je moguće kako osramoćeni Naumov - koji je ostao bez čina generala nakon što ga je Zelenski smijenio - ima namjeru pokušati kupiti svoju slobodu drugim sredstvima. Sreća za Naumova - a potencijalno veliki problem za Ukrajinu - je činjenica da je trenutačni ministar unutarnjih poslova Srbije nitko drugi do Aleksandar Vulin, političar za kojeg bi se moglo reći da pripada redu najodanijih Putinovih poslušnika u vladi Aleksandra Vučića. Nekadašnji visoki dužnosnik ukrajinske tajne službe zasigurno ima obilje informacija koje bi dobro došle Kremlju, a koje bi im Vulin mogao pribaviti, piše novinar Jutarnjeg lista Ilija Matanović.

  • +4
Ilustrativna galerija / Rat u Ukrajini - Razrušeni Makariv nakon povlačenja Rusa Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Chuzavkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia