PROTEGA I SLADONJA

Bivši čelnici HPB-a optuženi zbog odobravanja štetnih kredita

13.01.2016 u 18:18

Bionic
Reading

Zagrebačko županijsko Državno odvjetništvo optužilo je bivšeg predsjednika i člana uprave Hrvatske poštanske banke Josipa Protegu i Ivana Sladonju jer su dvjema tvrtkama odobrili kredite bez osiguranja čime su banku navodno oštetili za najmanje 16 milijuna kuna

Protegu i Sladonju tužiteljstvo tereti da su u travnju 2008. jednom poduzeću iz Zagreba odobrili dugoročni kredit od 11 milijuna kuna s namjenom kupovine vlasničkih udjela u dvama društvima, uz uvjete koji odstupaju od uobičajenih uvjeta u ponudi banke, izvijestilo je u srijedu tužiteljstvo koje nije otkrilo identitet osumnjičenika ni trgovačkih društava.

Sporni kredit navodno je zatražila odgovorna osoba iz zagrebačkog poduzeća koja je pritom postupala po uputama danas pokojnog člana uprave trećeokrivljenog poduzeća iz Pule, a Protega i Sladonja su navodno odobrili kredit s namjerom da pribave znatnu korist poduzeću iz Zagreba.

Okrivljeni bankari su prema sumnjama tužiteljstva sporni kredit odobrili protivno Zakonu o bankama i unatoč stajalištu Sektora upravljanja rizicima koji je plasman ocijenio rizičnim jer poduzeće iz Zagreba nije imalo poslovnih aktivnosti niti je dostavilo plan poslovanja po kojem bi se vidjela mogućnost otplate kredita.

Osim toga, sumnja tužiteljstvo, ponuđeni instrumenti osiguranja odstupali su od bankarskih pravila pa su okrivljenici bili svjesni da banku izlažu riziku i nastanku znatne štete.

Po potpisivanju ugovora o pristupanju dugu s trećeokrivljenim trgovačkim društvom iz Pule, koje je time postalo jamac-platac pa je radi osiguranja deponiralo jedanaest vlastitih mjenica, u travnju 2008. sklopljen je ugovor o dugoročnom kreditu s korisnikom kredita, odnosno poduzećem iz Zagreba, kojem je istog dana kredit od 11 milijuna kuna pušten u korištenje.

Poduzeće iz Zagreba je prema sumnjama tužiteljstva samo djelomično podmirilo dio kamata po kreditu u iznosu od oko 1,2 milijuna kuna, dok glavnicu s preostalim kamatama nije podmirilo, niti će je podmiriti jer je nakon stečajnog postupka brisano iz Sudskog registra, dok je trećeokrivljeno poduzeće iz Pule otišlo u stečaj i ima blokiran račun od veljače 2010.

Protegu i Sladonju tereti se i da su u svibnju 2009. poduzeću iz Pule odobrili kratkoročni revolving kredit u iznosu od pet milijuna kuna za obrtna sredstva iako su znali da je to poduzeće sklopilo ugovor o pristupanju dugu za kredit odobren poduzeću iz Zagreba i da je banka prema njemu izložena za najmanje 11 milijuna kuna.

Okrivljeni bankari su prema sumnjama tužiteljstva poduzeću iz Zagreba pribavili korist od najmanje 11 milijuna kuna, a trećeokrivljenom poduzeću iz Pule korist od najmanje pet milijuna kuna. Tu se tvrtku kao pravnu osobu tereti da je kaznenim djelom, koje je počinio danas pokojni član uprave, pribavila korist u iznosu od najmanje pet milijuna kuna.

Protegu i Sladonju se, s devetoricom suoptuženika od ranije tereti da su Hrvatsku poštansku banku u slučaju „Bankomat“ oštetili odobravanjem rizičnih kredita.