ČEKAJU SE ODGOVORI

Bivša šefica IRB-a u pismu postavila 'neugodna pitanja' Kolindi Grabar Kitarović

  • Autor: M.Šu.
  • Zadnja izmjena 13.12.2014 21:17
  • Objavljeno 13.12.2014 u 21:17
Danica Ramljak

Danica Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap

Bivša ravnateljica Instituta 'Ruđer Bošković' Danica Ramljak danas je na Facebooku objavila otvoreno pismo koje je uputila predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović. U njemu je postavila 10 pitanja, čiji odgovori, kaže, zanimaju hrvatsku javnost

Naime, bivša ravnateljica Instituta 'Ruđer Bošković', u svojim pitanjima fokusirala se na dio radnog vijeka koji je Kolinda Grabar Kitarović provela kao hrvatska veleposlanica u SAD-u. S obzirom na to da je Ramljak i sama hrvatsko-američka državljanka te je pola života provela u SAD-u, zanimalo ju je koje je to rezultate HDZ-ova kandidatkinja postigla tijekom mandata u Washingtonu.

Pitanja Danice Ramljak prenosimo u cijelosti:

1. Koliko je američkih investicija ušlo u Hrvatsku u Vašem mandatu? Oprostite, ali neće me zadovoljiti kao odgovor broj vizitki koje posjedujete jer ja ih imam možda i više od Vas. To je ionako irelevantan podatak za nečiju sposobnost da doprinese poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj s mjesta na koje pretendirate.

2. Koliko je hrvatskih tvrtki ušlo na američko trzište u Vašem mandatu veleposlanice i koliko ste puta Vi i Vaši zaposlenici u veleposlanstvu izravno pomogli tim tvrtkama u tom procesu? Nabrojite nam par primjera.

3. Koliko je američkih turista posjetilo Dalmaciju i Hrvatsku u Vašem mandatu i usporedite to sa svojim kolegama prethodnicima i nasljednicima u veleposlanstvu. Opišite nam koja je bila aktivnost veleposlanstva na području promocije hrvatkog turizma u Vašem mandatu i koji ste rezultat polučili?

4. Koliko ste događanja organizirali i na koji način, te kako često ste upoznali američke investitore o Hrvatskoj kao zemlji vrijednoj ulaganja te koji je bio konkretan polučeni rezultat Vaših aktivnosti?

5. Koliko ste događanja organizirali na kojima ste promovirali hrvatsku kulturu i znanost u svom mandatu i kada i gdje? Koliko ste rezultata polučili u tim područjima u mandate veleposlanice?

6. Vaši kolege veleposlanici koji su prije Vas radili u Washingtonu od 1991 godine rješavali su krupna pitanja za Hrvatsku u SAD-u. Prvo je bilo američko priznanje, pa zaustavljanje rata i potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu, primanje Hrvatske u NATO, pa američka potpora ulasku Hrvatske u EU. Što je značajno obilježilo Vaš mandat u Washingtonu i po čemu ćete Vi ostati zapamćena?
Koliko ste puta održali radne sastanke u Senatu, Kongresu ili State Departmentu i koji je najznačajniji rezultat tih sastanaka za Hrvatsku?

7. S obzirom da niste rješili problem duplog oporezivanja izmedju Hrvatske i SAD-a dobra je prilika da pojasnite zašto. Naime, to itekako spriječava ozbiljne američke investicije u Hrvatsku.

8. Dok je Vaša kolegica tadašnja hrvatska veleposlanica u Kanadi Vesela Mrđen Korač diplomatski uspješno odradila da Kanada koja je bila čak rigoroznija od SAD po tom pitanju ukine vize za gradjane RH u 2009 godini, Vama to nije uspjelo u istom periodu u SAD-u. Zašto?

9. Koliko zna cijela Hrvatska, osigurali ste sebi visoku poziciju u NATO dok ste jos bili u veleposlanstvu u Washingtonu. Tadašnja hrvatska premijerka gda Kosor i njena Vlada o tome nisu imali pojma i saznali su više kad ste već sve ispregovarali s NATO-om. Napustili ste veleposlanstvo u Washingtonu ne osvrćući se na hrvatske potrebe u tom trenutku, prije isteka mandata i to je uzrokovalo da 9 mjeseci Hrvatska nije imala veleposlanika u najvažnijoj zemlji u svijetu. Smatrate li da je to primjereno, dok Vas vlastita zemlja plaća da odrađujete diplomatski posao, Vi sebi osiguravate privatno odlazak u NATO bez znanja službenog Zagreba. I da li je to praksa u drugim zemljama? Vi, naime, niste otišli u NATO iz Grobnika već s pozije koje Vam je omogućio hrvatski narod i njegove službene institucije su morale znati Vaše dogovore, zar ne? Kako ovo komentirate?

10. Znali ste da ćete biti kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske još ovo ljeto. Došli ste u Sinj na Alku početkom kolovoza i bilo je jasno da ste kandidatkinja. Zašto ste ipak poslali svoju djecu ponovo na školovanje u inozemstvo nakon ljeta? Zar hrvatske škole nisu dobre za njih ili je to bio dio plana B zbog kojeg ste nam prešutili da ste zamrznuli poziciju u NATO-u? Nadam se da ovo sudjelovanje u predsjedničkoj kampanji nije samo Vaš izlet prije povratka u NATO ili neku novu poziciju u inozemstvu? Jer rekli ste nam da dolazite pomoći Hrvatskoj iz velike ljubavi

Na kraju pisma bivša ravnateljica IRB-a kaže kako očekuje da će odgovori Kolinde Grabar Kitarović pomoći da se njena kampanja počne doživljavati kroz rezultate, 'a ne preko lupanja šakom o stol, čistih vrećica s hranom za beskućnike i retorikom o povijesnoj ulozi dr. Franje Tuđmana koja je ionako svima jasna.'

'Očekujemo da Vaša retorika bude konkretna i da nam približite Vaše dosadašnje rezultate puno preciznije i bolje te nam pojasnite koji su to rezultati koji Vam osiguravaju kredibilitet za obavljanje funkcije predsjednice Hrvatske', zaključuje Ramljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!