DVIJE GODINE ZATVORA

Bivša pomoćnica Ane Lovrin osuđena zbog korupcije

07.10.2011 u 18:57

Bionic
Reading

Bivša pomoćnica ministrice pravosuđa i policijska službenica u Upravi za upravne i inspekcijske poslove MUP-a Bojana Pejkić (51) nepravomoćno je danas na zagrebačkome Županijskom sudu osuđena na dvije godine zatvora zbog primanja 109.000 kuna mita od dvojice suoptuženika kojima je zauzvrat pomogla u rješavanju njihovih predmeta u MUP-u

Suoptuženi Viktor Mućaj (37) iz Osijeka i vlasnik zagrebačke tvrtke 'Jurinametal' Željko Mačešić Jurina (57) priznali su davanje mita te su uvjetno osuđeni po šest mjeseci. Mućaj neće u zatvor ako u iduće dvije godine ne počini neko kazneno djelo, a Mačešić Jurini rok kušnje je godina dana.

USKOK je Bojanu Pejkić optužio da je od druge polovice 2009. do kraja siječnja 2010. od Mućaja primila najmanje 80.000 kuna kako bi u MUP-u te policijskim upravama, postajama i na Upravnom sudu 'pogurala' rješavanje zahtjeva za privremene i stalne boravke, državljanstva ili tužbe. Na teret joj se stavlja da je to učinila u 13 slučajeva.

Mačešić je navodno prvooptuženoj u dva puta dao ukupno 29.000 kuna, za što je ona preko kolega u Upravi za materijalno-financijske poslove MUP-a sredila da se udovolji njegovu zahtjevu za zakup iako njegova tvrtka nije uredno plaćala zakupninu pa joj je MUP zato trebao raskinuti ugovor te raspisati javni natječaj.

Nitko od troje optuženih nije došao na objavu presude sutkinje Daniele Kustec, koja je rekla da je riječ o 'koruptivnome kaznenom djelu koje je opasno jer se takvim ponašanjem narušava povjerenje građana u institucije'.

Prijašnja neosuđivanost bila je za pomoćnicu bivše ministrice pravosuđa Ane Lovrin olakotna okolnost, a službeni položaj u MUP-u otegotna okolnost.