OPOZIV, OSTAVKA, ODLAZAK

Bivša brazilska predsjednica napustila predsjedničku palaču

07.09.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Bivša brazilska predsjednica Dilma Rousseff napustila je jutros Alvorada Palace, službenu rezidenciju predsjednika, nakon što je podnijela ostavku poslije najvećeg korupcijskog skandala u toj južnoameričkoj državi, javljaju lokalni mediji

Prema televiziji Globo, bivša predsjednica se nakon napuštanja palače u srijedu ujutro uputila u svoj stan u Porto Alegreu na jugu zemlje, dok su njezine stvari još dan ranije iseljene iz predsjedničke rezidencije. Pri izlasku iz palače pozdravile su je stotine pristaša koje su je otpratile do obližnjeg aerodroma, odakle je odletjela kući.


Podsjetimo, Rousseff je bila meta masovnih prosvjeda Brazilaca koji su je kritizirali zbog sve veće nezaposlenosti i inflacije koji najavljuju najgoru gospodarsku krizu od 1990., a najveće nezadovoljstvo izazvala je istraga zbog korupcije i pranja novca u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras, koja se proširila i na neke visoke političare. Riječ je o najvećem korupcijskom skandalu u brazilskoj povijesti, a većina prosvjednika upravo bivšu predsjednicu smatra najodgovornijom jer je od 2003. do 2010. bila predsjednica Petrobrasa.

Brazilski Senat izglasao je opoziv sada već bivše predsjednice sredinom svibnja ove godine, no ona je smatrala kako se radi o državnom udaru te je mjesecima poslije odbijala dati ostavku. Postupak opoziva Dilme Rousseff pokrenut je nakon optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita kako bi si osigurala reizbor 2014. godine.