NORVEŠKI PROTESTANTI

Biskupi podržali, crkva odbacila gay brakove

08.04.2014 u 18:35

Bionic
Reading

Norveška protestantska crkva je u utorak odbacila prijedlog, koji podržava većina njezinih biskupa, kojim bi se dozvolio vjerski brak homoseksualaca

Tijekom nacionalne sinode te luteranske crkve, 64 sudionika se izjasnilo protiv vjerskih brakova istospolnih parova, a 51 ih je podržao.

U listopadu je većina biskupa, osam od 12, podržala taj prijedlog. Prijedlog mora dobiti odobrenje sinode da bi stupio na snagu.

'Razočarani smo', reagirao je Baard Nylund, predsjednik udruge za zaštitu homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca. 'Tužno je što crkva nije iskoristila priliku biti crkvom naroda, otvorena i velikodušna, što navodno želi biti', rekao je, prenosi AFP.

U utorak su zastupnici također odbacili druge prijedloge, kao prijedlog za odobrenje pastorima da održe jednostavnu liturgiju u sklopu civilnog braka.

Neočekivano odbacivanje svih prijedloga izazvalo je zbrku. 'To je nešto što nitko nije predvidio i nitko ne zna što će se sada dogoditi', rekao je biskup Tor Berger Joergensen na državnom tv kanalu NRK.

Norveška je jedna od zemalja Europe koje je najprije reagirala na diskriminacije homoseksualaca. Civilni brak i posvajanje djece su dozvoljeni od 2009., a crkva također dozvoljava zaređivanje homoseksualaca.

U susjednoj Švedskoj luteranska crkva dozvoljava vjenčanja osoba istog spola od 2009.