CRKVENE OVČICE ILI GRAĐANI

Biskup Košić ne priznaje vjernicima glasanje po savjesti

12.11.2013 u 14:21

Bionic
Reading

Sisački biskup Vlado Košić uputio je početkom ovoga tjedna pismo svim župnicima, upraviteljima župa, rektorima samostalnih kapela te svim samostanima u Sisačkoj biskupiji, u kojem ih poziva da na svim nedjeljnim misama obavijeste vjernike da će se 1. prosinca ove godine održati važan referendum o braku te da ih potaknu da u što većem broju izađu na birališta i na referendumsko pitanje 'Jeste li zato da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?' zaokruže odgovor 'ZA', piše Jutarnji list

U pismu koje citira Jutarnji list biskup Košić ističe kako je brak kao zajednica žene i muškarca najbolje je mjesto za primanje i podizanje djece te osnova obitelji koja je temeljna jedinica svakog društva. 'To je u skladu s Božjom voljom, to naša kršćanska vjera jasno zahtijeva', ističe biskup Košić.

Zaključuje da se radi o referendumu koji je od izuzetne važnosti za Hrvatsku, što pokazuje i neviđena hajka u medijima, u koju su se nažalost uključili i mnogi od političara koji imaju poziciju moći koju koriste za kampanju protiv referenduma.

'Ne podlegnite pritisku onih koji ne vole život ni čovjeka ni Boga te iskrivljuju činjenice i smisao ovog referenduma… Izričitim opredjeljenjem ZA, izvojevat ćemo zaštitu za brak i obitelj u našoj domovini', zaključuje u svojem naputku župnicima sisački biskup Vlado Košić.

Za razliku od rigidno desnog Košića, jučer smo imali priliku čuti glas jednog liberalnog biskupa koji prepoznaje duh suvremenog društva, koje pak ima otpor prema ucjenama i prisili. Naime, dubrovački biskup Mate Uzinić koji je poručio kako se mise i satovi vjeronauka ne smiju zlorabiti za referendum o braku. 'Zna se kakvo je kršćansko načelo i stav o braku i obitelji. Stojimo iza onoga što propovijedamo, ali nikoga ni na što ne prisiljavamo, a posebice se sat vjeronauka ne smije zlorabiti. Isto tako je s propovijedi, ona je propovijed evanđelja, a ne iznošenje stava o referendumu', objasnio je biskup Uzinić za Jutarnji list. Dodao je da tek nakon mise imaju pravo obavijestiti vjernike o referendumu te im sugerirati da izađu i glasuju prema svojoj savjesti.