PAPA NUNCIJIMA

'Birajte biskupe koji nisu karijeristi'

21.06.2013 u 14:08

Bionic
Reading

Papa Franjo pozvao je u petak nuncije (veleposlanike Svete Stolice) u Vatikanu da budu 'posrednici' kloneći se napasti 'mondenosti' i birajući posvuda biskupe koji nisu 'karijeristi', nego su 'skromni pastiri'

U govoru koji je održao u svečanoj dvorani Klementini, Sveti Otac je ponajprije izrazio svoju snažnu želju da 'upozna' nuncije, da s njima uspostavi 'osobni odnos', što je 'najvažnije'.

Papa je pozvao izaslanike Svete Stolice diljem svijeta da budu 'posrednici, a ne predstavnici' i da 's trsova svog života sijeku nepotrebno lišće sve do srži koja je Krist'.

'U protivnom se može dogoditi da se sveta zadaća izvrgne ruglu. (...) Prepustimo li se duhu svijeta izlažemo se opasnosti, osobito mi pastiri, da budemo smiješni: možda će nam zapljeskati, ali oni koji nam naizgled odobravaju, kritizirat će nas čim okrenemo leđa', istaknuo je pred 108 nuncija u službi i 40 umirovljenih.

Nunciji koji diljem svijeta imaju zadaću da pronađu biskupe koji će na najbolji način upravljati mjesnom Crkvom moraju 'prije svega paziti da oni budu dobri pastiri, bliski ljudima. 'Neka usto budu očevi i braća, blagi, strpljivi i milosrdni, neka vole siromaštvo, unutarnje (...) kao i izvanjsko, obilježeno jednostavnim i skromnim životom, da ne razmišljaju poput svjetovnih vladara'.

'Pazite', istaknuo je, 'da oni koje birate ne budu karijeristi, oni koji samo traže biskupsku čast'.

Ovaj susret u Vatikanu je izniman. Sazvao ga je Benedikt XVI. - kojemu se predbacivalo da službeno i rijetko kontaktira s nuncijima - u povodu Godine vjere.