'DEMOKRATIZACIJA' U HDZ-U

'Biondića smijenilo članstvo, ne Karamarko, a Kosor je najbolje da šuti'

01.09.2012 u 19:56

Bionic
Reading

Nakon raspuštanja gradskog odbora HDZ-a u Osijeku i županijskog odbora u Varaždinskoj županiji, Predsjedništvo HDZ-a krajem tjedna vjerojatno će odlučiti i o raspuštanju zagrebačkog gradskog odbora, a očekuje se da će istoga dana tu odluku potvrditi i Nacionalni odbor stranke

Iz HDZ-a, međutim, odbijaju tumačenja da je riječ o obračunu s onima koji u stranačkim izborima nisu podržali sadašnjeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka, te ističu kako je povod raspuštanjima isključivo loše funkcioniranje i izostanak komunikacije unutar tih organizacija, što si stranka ne može dopustiti uoči lokalnih izbora.

'Mi konsolidiramo stranku, pripremamo se za lokalne izbore i važno je da sve organizacije budu spremne', rekla je glasnogovornica stranke Silvana Oruč Ivoš. Odbila je i komentar bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, koja je najavila da će se usprotiviti raspuštanju zagrebačkog ogranka, jer je njegov predsjednik Ante Zvonimir Golem demokratski izabran u konkurenciji više kandidata.

'Točno je da su ti ljudi demokratski izabrani, ali oni jednostavno više nemaju podršku svojih organizacija', uzvratila je Oruč Ivoš.

Na riječi bivše predsjednice mnogo je oštrije reagirao Oleg Butković, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Primorsko-goranske županije koja je jučer gotovo jednoglasno raspustila gradski odbor stranke u Rijeci.

'Kosor ima pravo na svoje mišljenje, ali i ja i ona se dobro sjećamo kako je, prije godinu i pol dana raspustila primorsko-goransku i splitsko-dalmatinsku županijsku organizaciju, i to zbog izgovorene riječi na tajno snimanim sjednicama', rekao je Butković. I Butković potvrđuje da je predsjednik riječkog ogranka Mile Biondić demokratski izabran prije svega nekoliko mjeseci, ali ističe da je s njim demokratski izabrano i 25 članova gradskog odbora HDZ-a Rijeka, od kojih je sada 20 pisanim putem zatražilo Biondićevu ostavku.


Naglasio je da se središnjica stranke ni na koji način nije miješala u raspuštanje gradskog odbora, a da je osobno ulagao napore kako bi gradski odbor profunkcionirao. 'No, njih 20 je zatražilo neopozivu ostavku predsjednika Biondića i što smo mi tu mogli učiniti', dodao je.

Predsjednik županijske organizacije HDZ-a Osječko-baranjske županije Tomislav Ivić danas je podnio ostavku, objasnivši da je izgubio povjerenje dijela članova u svojoj organizaciji. Ivić ističe da je riječ o njegovoj osobnoj odluci, a zašto je izgubio povjerenje u svojoj organizaciji, koja ga je, kao jedinog kandidata, prije četiri mjeseca izabrala s više od 90 posto glasova, nije želio nagađati. 'To trebate pitati njih', kazao je.

Kad je riječ o zagrebačkom gradskom odboru, predsjednik tog ogranka Ante Zvonimir Golem izgubio je povjerenje 13 od ukupno 17 predsjednika područnih ureda HDZ-a u Zagrebu. Definitivno je to utvrđeno u ponedjeljak, na sastanku u središnjici stranke, na kojem su, uz predsjednike područnih ureda, bili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i njegov zamjenik Drago Prgomet, glavni tajnik stranke Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak, te potpredsjednici HDZ-a Dražen Bošnjaković i Damir Jelić

Kako se doznaje, 13-orica nezadovoljnih predsjednika područnih ureda žestoko su napali Golema, optužujući ga za 'zakulisne igre' i donošenje odluka protivnih Statutu stranke i odlukama Predsjedništva. Golem se, pak, branio da to nije istina te da su optužbe protiv njega zapravo usmjerene protiv predsjednika stranke, no podržalo ga je samo četvero predsjednika područnih odbora.