CRNO NA BIJELO

Biografije Mostovih ministara: Što su napisali o sebi

21.01.2016 u 18:12

Bionic
Reading

Tko su šestero Mostovih ministara? Što su radili do sada, kakvi su im afiniteti, otkud dolaze? Tportal donosi kratke životopise Slavena Dobrovića, Tomislava Panenića, Davora Romića, Ante Šprlje, Vlahe Orepića i Dubravke Jurline Alibegović. Što su o sebi napisali u svom CV-ju, iako se neki od njih teško mogu nazvati tim imenom, možete doznati klikom na ime svakog od njih

Dobrović je rođen 29. kolovoza 1967. u Zadru. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1993., kada postaje znanstveni novak, na istom fakultetu magistrirao je pet godina kasnije, a doktorirao 2002. Od 2010. voditelj je Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Objavio je više znanstvenih radova iz područja pripreme pitke i tehnološke vode, obradu i recikliranje otpadnih voda te gospodarenje komunalnim otpadom. Sudjelovao je u realizaciji većeg broja tehnoloških rješenja, stručnih mišljenja i elaborata u okviru suradnje svog fakulteta s gospodarstvom i komunalnim sektorom. Promotor je ekološki zasnovanih sustava za gospodarenje otpadom, jedan od koautora sustava na otoku Krku. Dragovoljac je Domovinskog rata, član HGSS-a, oženjen i otac sedmero djece.

Davor Romić, ministar poljoprivrede

Romić je rođen 4. siječnja 1958. u Metkoviću. Na Fakultetu poljoprivrednih znanosti u Zagrebu diplomirao je 1982. Iste godine zaposlio se u Zavodu za melioracije Fakulteta. Magistrirao je 1991., a doktorirao tri godine poslije na Agronomskom fakultetu. Od 2015. ima zvanje redovitog profesora. Sudjelovao je i izlagao radove na međunarodnim znanstvenim skupovima, od kojih se posebno ističu oni s temama gospodarenja tlom i vodom, zaslanjivanja i utjecaja poljoprivrede na okoliš, diljem svijeta. Autor je više od 120 znanstvenih radova. Voditelj je Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u RH, najvećeg infrastrukturnog projekta u poljoprivredi danas. U dva mandata bio je član Nacionalnog vijeća za vode Sabora Republike Hrvatske i član Odbora za poljoprivredu Sabora RH. Oženjen je i otac troje djece.

Ante Šprlje, ministar pravosuđa

Šprlje je rođen 20. kolovoza 1979. u Metkoviću. Na Pravnom fakultetu diplomirao je 2002., a pravosudni ispit položio pet godina kasnije. Od 2003. do 2005. radi kao vježbenik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, potom je dvije godine vježbenik u Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću, a sudski savjetnik na sudu u Metkoviću postaje 2007. Na toj poziciji ostaje narednih pet godina, nakon čega biva imenovanom sucem Općinskog suda u Metkoviću, što radi i danas. U prva četiri mjeseca 2015. obnašao je funkciju zamjenika predsjednice Općinskog suda. U životopisu je naveo da, osim služenja engleskim i njemačkim jezikom, odlično barata srpskim jezikom. Neoženjen je.

U jednom od najlošije napisanih životopisa Orepić je naveo da je rođen 16. studenog 1968., ne navodeći gdje. Završio je Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro u Zagrebu - pomorski smjer, na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku stekao je zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa - smjer nautika, a na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu stekao je zvanje višeg sportskog trenera. U životopisu je istaknuo svoj ratni put te činjenice da je više puta odlikovan različitim medaljama i spomenicama. Nakon završetka rata, sredinom 1996. dolazi u Zapovjedništvo VPS-a za JJ Ploče na dužnost izvjestitelja za pomorske snage i minsko-protuminska djelovanja, a potom na dužnost voditelja operativnog odsjeka u stožeru ZVPS-a Jug. Bio je zapovjednik Pomorske baze Jug kada je na osobni zahtjev u srpnju 2014. izašao iz sustava. Razlog za izlazak bilo mu je najavljeno premještanje jer je kao aktivist sudjelovao u pobuni protiv gradnje TE Ploče.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu 1986., na kojem je 1992. magistrirala, a 2002. doktorirala. Na Ekonomskom institutu zaposlila se 1987, da bi ga na dvije godine, od 2000. do 2002., zamijenila angažmanom u Ministarstvu znanosti i tehnologije kao zamjenica ministra u vladi Ivice Račana. Na Institut se vratila 2003. kao pomoćnica ravnatelja. Od 2004. do 2011. bila je voditeljica Odjela za ekonomiku javnog sektora da bi nakon toga preuzela posao voditeljice Odjela za regionalnu ekonomiku, održivost i razvojno upravljanje. Od 2013. ravnateljica je Ekonomskog instituta.

Tomislav Panenić, ministar gospodarstva
Rođen je 12. ožujka 1973. u mjestu Berak, a medijski je postao eksponiran kada je nakon dugogodišnje vladavine HDZ-a u svibnju 2013. postao načelnik Općine Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Diplomirao je 2000. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku - smjer marketing. Devet godina kasnije završava i studij poduzetništva na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku. U životopisu je naveo da tečno govori engleski i njemački jezik.

Među brojim poslovima koje je obavljao u resoru ekonomije, poljoprivrede i trgovine pažnju nam je privukao podatak da je od 9. listopada 1991. do 10. kolovoza 1992. radio kao policajac u ispostavi Lipovac. Od 2005. do 2013. bio je voditelj Ureda za međunarodnu suradnju - TINTL koji se bavio pripremom i provedbom projekata bespovratne pomoći Europske unije, Svjetske banke i drugih donatora na području općina Tompojevci, Tovarnik i Lovas te Grada Iloka. Od 2007. do 2010. županijski je koordinator projekta socijalnog i gospodarskog oporavka Ministarstva regionalnog razvoja u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Šira javnost u Hrvatskoj za njega je doznala nakon što je preko Mostove liste na nedavnim parlamentarnim izborima osvojio saborski mandat.