HDZ-OVAC KOVAČIĆ

'Bilo bi moralno da Goran Habuš odstupi'

30.05.2014 u 17:41

Bionic
Reading

'Goran Habuš trebao bi odstupiti s mjesta gradonačelnika i dati ostavku ukoliko se potvrdi da je bio u sukobu interesa. To bi bio moralni čin', ustvrdio je predsjednik varaždinskog gradskog HDZ-a Marijan Kovačić govoreći o pokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa varaždinskoga gradonačelnika

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Habuša zbog mogućeg utjecanja na dobivanje poslova povodom kojeg je došlo do sklapanja ugovora Grada Varaždina s trgovačkim društvom Optimarisk.

'Odluka Povjerenstva dokaz je da se politika u Varaždinu vodi na isti način kao i u cijeloj Hrvatskoj', istaknuo je Kovačić.

O pokretanju postupka protiv gradonačelnika oglasili su se i u Gradu Varaždinu. Upozoravaju da iako je objavljena 16. svibnja, Grad Varaždin još nije dobio Odluku Povjerenstva o pokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa, već su o njoj doznali od medija.

'Očitovanje Povjerenstva na tu Odluku, kada će biti pripremljeno, svakako ćemo dati na uvid javnosti', naglašavaju u Gradu Varaždinu.

Posebno ukazuju da poslovni odnos između Grada Varaždina i Optimariska traje još od 1. listopada 2007. godine, kada je bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok sklopio ugovor za posredovanje u osiguranju.
'Nova je gradska vlast 16. prosinca 2011. godine sklopila novi ugovor (kao nastavak dotadašnjeg), budući da je, prema tadašnjim saznanjima, to bilo jedino trgovačko društvo na ovom području registrirano za obavljanje djelatnosti posredovanja u osiguranju te se radilo u ugovorenom poslu koji je za Grad besplatan', upozoravaju u Gradu Varaždinu.

Ugovor sklopljen između Grada Varaždina i Optimariska, kako dodaju, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zatražilo je 28. studenoga prošle godine, nakon čega se gradonačelnik Habuš prvi put očitovao, a zatim još jednom 14. veljače ove godine, i to na dopis Povjerenstva od 29. siječnja.

Prema članku 42. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, za dokazani sukob interesa sankcije su opomena, obustava isplate dijela neto mjesečne plaće i javno objavljivanje odluke Povjerenstva.