SPOMINJU I ANARHIJU

Bijesni suci brane sutkinju u predmetu RTL - Bandić

08.09.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Ogranak udruge hrvatskih sudaca Zagreb III oglasio se priopćenjem, kako kažu, zbog informacija koje se u posljednje vrijeme objavljuju u medijima u svezi prvostupanjske nepravomoćne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu u predmetu Bandić vs. RTL

Ogranak udruge hrvatskih sudaca ističe kako se svaka presuda suda kao javna činjenica može i treba komentirati, jer samo tako presude dobivaju svoj autoritet i ocjenu vrijednosti, ali upozoravaju pritom kako 'gospodari javne riječi' od saborskih zastupnika, novinskih komentatora, predstavnika novinarskog ceha zaboravljaju na određene činjenice'.

Tako navode kako ne smiju paušalno i iskrivljeno govoriti o presudi bez da se javnost upozna sa svim razlozima zbog čega je sud neku presudu donio, da ne smiju vrijeđati i omalovažavati ni sud niti suca koji je presudu donio, jer time napuštaju diskurs za koji se često javno zalažu, da donošenje uopćenih zaključaka na temelju pojedinačne presude pokazuje potpuno nepoznavanje sudbenog sustava i načina na koji on djeluje.

'Makar se u javnosti želi nametnuti teza da suci promoviraju cenzuru u novinarstvu, ovakvi napadi na suca kao što ga je sada doživjela sutkinja Vanesa Brizić Bahun ustvari su prijetnja svim sucima da ako se ikada drznu nekog novinara ili medijsku kuću proglasiti odgovornom, bit će bez milosti napadnuti pa se tako ustvari stvara ozračje autocenzure ne među novinama, već među sucima. Stoga, vodeći računa o načelu da suci moraju biti slobodni donositi i nepopularne odluke, naglašavamo da suci sude samo na temelju zakona i činjenica, po svojoj savjesti i slobodno interpretirajući pravnu normu, a što može kontrolirati samo viši sud. Sve drugo je anarhija', ističu u Udruzi.