SNIJEG I HLADNOĆA OD SJEVERA DO JUGA

Bijeli se na Korčuli, u Bjelovaru otkazana nastava, vlakovi se jedva probijaju

27.02.2018 u 10:20

Bionic
Reading

Zbog obilnih snježnih padalina i vrlo niskih temperatura u srijedu i četvrtak, 28. veljače i 1. ožujka, neće biti nastave u bjelovarskim osnovnim školama, priopćili su u utorak iz bjelovarske gradske uprave

Odluku o odgodi nastave donijeli su bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i njegova zamjenica za društvene djelatnosti Valna Bastijančić Erjavec u dogovoru s ravnateljima škola, kako ne bi dovodili u pitanje sigurnost učenika.

Iz Grada Bjelovara ističu da bi se nastava, sudeći prema trenutačnim vremenskim prognozama, trebala održati u petak, 2. ožujka 2018., no u slučaju daljnje odgode javnost će pravovremeno obavijestiti.

HŽ: Željeznički promet otežan kroz Gorski kotar i Liku

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Gorski kotar i Liku teče otežano, na riječkoj pruzi za promet je zatvorena dionica Lokve Plase, a za promet je zatvorena i dionica Lepoglava-Golubovec, priopćili su u utorak iz Hrvatskih željeznica.

U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se kašnjenja od 15 do 20 minuta, a u lokalnom i međugradskom prometu do 15 minuta.

Putnike vlaka br. 3005 (Varaždin 4.20 - Zagreb GK 7.29) prevozi vlak br. 991 (Varaždin 5.24 - Zagreb GK 7.48), koji se zaustavlja u kolodvorima i stajalištima vlaka br. 3005.

Snijeg u Vela Luci nakon 25 godina Izvor: Cropix / Autor: Andjela Scepanovic / CROPIX

Na relaciji Split-Zagreb putnike će prevoziti autobusi umjesto vlakova:

- 520 Split 8.27 - Zagreb GK 14.45

- 523 Zagreb GK 15.21 - Split 21.22

Zbog velikih količina snijega i snježnih zapuha autobusi se neće zaustavljati u kolodvorima Perušić, Ličko Lešće, Vrhovine, Plaški, Josipdol i Oštarije, kažu u HŽ-u.

  • +22
Snijeg zabijelio Hrvatsku Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji na snazi zimski uvjeti, opasnost od poledice

Zbog snijega koji je padao tijekom noći s ponedjeljka na utorak, u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji na snazi su zimski uvjeti, a prema riječima načelnika županijskog Stožera za civilnu zaštitu Joška Cebala, ulažu se maksimalni napori da prometnice budu prohodne, a preporuka je vozačima da pripaze na mjestimičnu poledicu.

Direktor Dubrovnik Cesta Robert Krile ističe kako se zbog pravovremenog soljenja snijeg većinom nije hvatao na cestu, te da su zimski uvjeti na cestama u ponedjeljak navečer proglašeni na području od Bistrine do Konavala, kao i u dolini Neretve.

  • +8
Snijeg u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Snijeg se nije hvatao na cestu zbog pravovremenog soljenja, a sve državne, županijske i lokalne ceste su očišćene i prohodne. Također, zimski uvjeti su proglašeni i za Neretvu, no nema većih poremećaja, rekao je Krile.

Načelnik dubrovačkog Stožera civilne zaštite Stjepo Krilanović istaknuo je kako se u Dubrovniku snijeg nije hvatao za cestu. 'U Dubrovniku se posipaju ceste i dalje, sve što je već posuto je rastopljeno. Kroz Gornja sela će proći ralica tijekom jutra', rekao je Krilanović.

Njegov kolega, načelnik Stožera civilne zaštite grada Korčule Ivan Šale potvrdio je kako se na otoku snijeg zadržao u priobalnom pojasu.

'Prometnice Korčula-Vela Luka su prohodne, još je zatvorena prometnica D118 od 15. do 31. kilometra, a u svim mjestima ima 5 do 10 centimetara snijega. Do svih naselja se može doći, ali nerazvrstane ceste nisu sve čiste. Nema vjetra, trenutno ne pada snijeg, ali ga ima sve do mora', izjavio je Šale.

Sve ceste na poluotoku Pelješac su otvorene, ali su na snazi zimski uvjeti, ističe načelnik Policijske postaje Ston Braco Roso. 'Ima dosta leda na cesti, a u ponedjeljak navečer oko 23 sata snijeg je prestao padati. Zimski uvjeti su i dalje na snazi, sve ceste su otvorene. Hvala Bogu, nije bila nijedna prometna nesreća', rekao je Roso.

Zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud istaknuo je kako su ceste prohodne, no da ima dosta snijega u nizinama. 'Visina snijega je 2 do 5 centimetara u nizini. Na Konavoskim brdima ima desetak do 15 centimetara. Čistimo snijeg u mjestima Čilipi, Gruda i Cavtat, sukladno Operativnom planu Zimske službe. Sve ceste su prohodne, ali i dalje su na snazi zimski uvjeti', rekao je Magud, posebno upozorivši vozače na poledicu.

Začni i pomorski promet odvijaju se uobičajeno, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na hladne valove koji mogu loše djelovati na zdravlje. U utorak je za grad Dubrovnik prognozirana umjerena opasnost od hladnih valova, a za srijedu i četvrtak velika opasnost.