PRAVO NA ANONIMNE IZVORE

Bijela kuća: Podržavamo zaštitu novinara!

16.05.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Bijela kuća podržava zakon koji bi novinarima omogućio pravnu zaštitu kada ne žele otkriti svoj izvor, javljaju agencije i podsjećaju na kontroverzu oko zaplijene ispisa telefonskih poziva i razgovora novinara novinske agencije Associated Press koja je potez američkog pravosuđa nazvala 'masovnim upadom bez presedana'

Dužnosnik Bijele kuće je potvrdio da administracija zagovara nacrt zakona iz 2009. demokratskog senatora Charlesa Schumera iz New Yorka.

'Predsjednik već dugo podržava zakon o zaštiti izvora novinara, i kada je bio u Senatu, tijekom kampanje 2008. i sada kao predsjednik', kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney

Predsjednik Obama se našao na udaru kritika nakon zaplijene telefonskih ispisa AP-a, što su kritičari nazvali ozbiljnom povredom ustavom zajamčenog prava na slobodu medija.

'Ovaj bi zakon unio ravnotežu između potreba nacionalne sigurnosti i prava javnosti na nesmetan protok informacija', kazao je u srijedu Schumer. Dan ranije je Bijela kuća, nakon niza kritika, priopćila da predsjednik Obama vjeruje 'kako medijima treba omogućiti da se nesmetano bave istraživačkim novinarstvom', ali se također zalaže da se 'ne smije dopustiti curenje povjerljivih podataka koje može naštetiti našoj nacionalnoj sigurnosti ili osobama'.

AP je u ponedjeljak objavio da je ministarstvo pravosuđa lani tajno zaplijenilo njezine dvomjesečne telefonske snimke te snimke mobitela nekih novinara. Agencija je ministru pravosuđa Ericu Holderu službeno napisala 'da nema nikakva mogućeg opravdanja za takvo prikupljanje telefonskih komunikacija'. Holder nije odgovorio na optužbe agenciji, ali je kazao da ministarstvo postupa prema važećem zakonu.