ČUDNO PRAVOSUĐE

BiH: Uhićena sutkinja koja je primala mito od dilera

26.02.2015 u 16:07

Bionic
Reading

Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je u četvrtak u Sarajevu kako je uhićenje sutkinje tog suda Azre Miletić pod sumnjom na korupciju nedvojbeno uzdrmalo povjerenje u pravosuđe u cijelosti, no dodala je kako je to ujedno dokaz opredjeljenosti za odlučnu borbu protiv korupcije u državi

'Sve nas u Sudu BiH ovo je vidno uzdrmalo, a sigurna sam i sve građane ove zemlje koji već odavno sumnjaju u pravosuđe', kazala je Kreso.

Sutkinja Prizivnog odjela Suda BiH Azra Miletić uhićena je ranije tijekom dana pod sumnjom da je od optuženika za trgovinu nakroticima primila mito.

Na izvanrednoj konferenciji za novinstvo sazvanoj u povodu ovog slučaja Kreso je istaknula kako ne želi ulaziti u potankosti slučaja, no dodala je kako je uhićenje sutkinje Miletić potvrda spremnosti na odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala.

'Dužnost mi je ipak da u prvi plan stavim dokazani integritet ove institucije', kazala je Kreso ističući kako je upravo Sud BiH, koji je zadužen za procesuiranje najtežih kaznenih djela uključujući ratne zločine, omogućio provedbu istrage koja je dovela do uhićenja sutkinje.

Kazala je kako je to dokaz da su u Sudu BiH spremni ispitati svaku sumnju u integritet i poštenje sudaca.

Dodala je i kako nema informacija da bi bilo koji drugi sudac Suda BiH mogao biti umiješan u korupciju.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV), kao neovisno tijelo zaduženo da imenovanje sudaca i tužitelja, pozvala je da odgovornije pristupi tom poslu te pozornije provjere sve kandidate, što uključuje i provjeru imovine kojom takve osobe raspolažu.

"Ovo je prilika ali prekretnica da se otvori široka rasprava o problemu korupcije u pravosuđu, a na nama je da povratimo poljuljani integritet ovog suda", kazala je Kreso.