VARANJE KUPACA

BiH tvrtke izvozile meso u Tursku i lažno ga predstavljale kao domaće

14.01.2016 u 18:45

Bionic
Reading

Više kompanija iz BiH uvozilo je meso iz inozemstva te ga lažno predstavljalo kao domaće i prodavalo na tržištu Turske zlorabeći sporazum s tom zemljom, potvrdio je u četvrtak ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, no pri tome je demantirao da je zbog toga ugrožen sporazum s Turskom

Vlasti Turske su nakon razornih poplava 2014. godine omogućile BiH izvoz 15.000 tona mesa godišnje bez plaćanja carina kao potporu toj zemlji uz uvjet da izvoze meso proizvedeno u BiH, no dio proizvođača je zlorabio te mogućnosti te prodavao meso uvezeno iz inozemstva zbog čega je po navodima medija državna policijska agencija otvorila istragu.

"Želimo sasjeći svaki pokušaj zloporabe od bilo koga. U tom smislu aktivnost vode nadležne institucije BiH i ovim želimo pokazati da BiH i njezine institucije drže do sporazuma s našim partnerima i da u ovom slučaju korist bude obostrana, odnosno da BiH ima korist za proizvođače, odnosno farmere, a ne bilo koga drugog trgovca", rekao je Šarović za lokalne medije.

Opovrgnuo je da je na bilo koji način ugrožena daljnja provedba Sporazuma o izvozu mesa iz BiH u Tursku te nagovijestio mogućnost da dvije zemlje potpišu sporazum o slobodnoj trgovini.

"Svakako da o tome (izvozu mesa) razgovaramo. To je dio, rekao bih, dogovora na najvišoj razini s turskom stranom u kojem želimo da ovaj aranžman koji se produžava iz godine u godinu bude dio sporazuma o slobodnoj trgovini s Turskom", pojasnio je Šarović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Proizvođači iz BiH su u prošloj godini izvezli nepunih 10.000 tona govedine, a veliki problem sada predstavlja nedostatak mesa uzgojenog na njezinu teritoriju.