LIKVIDACIJA BRAĆE

BIH: Smanjene kazne za ubojstvo dvojice Hrvata

13.07.2012 u 18:39

Bionic
Reading

Prizivno vijeće suda BiH smanjilo je kazne dvojici bivših pripadnika paravojnih postrojbi bosanskih Srba za sudjelovanje u likvidaciju dvojice braće hrvatske nacionalnosti, dok je treći brat uspio izbjeći strijeljanje koje se dogodilo u Kotor Varoši na početku rata u BiH, izvijestila je u petak Balkanska informativna mreža (BIRN) koja prati procesuiranje ratnih zločina u BiH

Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću zatvorska kazna od po deset godina smanjena je na osam godina. Prvostupanjska presuda izrečena u listopadu 2011. godine preinačena je, no Vranješ i Milić su pravomoćno osuđeni za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Viktor Grgić, koji danas živi u Hrvatskoj, i njegova braća Ivo i Zdravko bili su zatočeni nedaleko Kotor Varoši. Jedne večeri tijekom lipnja 1992. Vranješ i Milić, zajedno s trećim optuženim Goranom Markovićem, bez objašnjenja su ih izveli iz kuće u kojoj su bili zatvoreni te im potom pucali u leđa iz vatrenog oružja. Viktor Grgić je bio ranjen, no uspio je pobjeći, dok su dvojica braće podlegla od zadobivenih rana.

Marković je bio prvotno optužen zajedno s Vranješom i Milićem za taj ratni zločin, ali je na početku suđenja postupak je razdvojen. Sud BiH je u prosincu prošle godine postupak protiv Markovića prebacio okružnome sudu u Banjoj Luci.