RODERICK MOORE

BiH se uopće ne bori protiv korupcije

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2012 20:35
  • Objavljeno 12.06.2012 u 16:28
mito korupcija euro

mito korupcija euro

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U Bosni i Hercegovini ne postoji politička volja potrebna da se suzbije rastuća korupcija u toj zemlji i to je temeljni razlog zbog kojega ova pojava u BiH dobiva sve veće razmjere, upozorio je u utorak zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Roderick Moore

Sudjelujući na konferenciji posvećenoj suzbijanju korupcije u BiH, što ju je u Sarajevu organizirao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u suradnji s Centrom za izučavanje demokracije iz Bugarske, Moore je istaknuo kako je jasno da korupcija u BiH dobiva zabrinjavajuće razmjere kao i da su toga svi svjesni.

"Alarmantno je da većina građana vjeruje kako je tijekom proteklih godina došlo do porasta korupcije", izjavio je američki diplomat dodajući kako istraživanja pokazuju i skepticizam običnih ljudi prema sposobnosti i spremnosti pravosudnog sustava da kazni dužnosnike sklone korupciji.

"Moram reći da su moja vlastita iskustva u ovoj zemlji u skladu s ovim zaključkom", konstatirao je zamjenik visokog predstavnika za BiH.

Podsjetio je i na pokazatelje koji govore da je manje od trećine prijavljenih slučajeva korupcije bilo istraženo čak i nakon što su na njih otvoreno ukazali mediji, a neshvatljivo mali broj slučajeva korupcije je sankcioniran sudskim presudama. Tako je trećina od gotovo tisuću i pol sudski procesuiranih slučajeva korupcije u proteklih pet godina rezultirala oslobađajućim presudama, dok su osuđujuće presude uglavnom praćene tek novčanim kaznama.

"Nasuprot tome sudovi u mojoj zemlji (SAD) donose osuđujuće presude u otprilike 90 posto slučajeva pokrenutih protiv korumpiranih službenika", kazao je Moore.

Ocijenio je kako u BiH postoje zakonske i institucionalne pretpostavke da bi se učinkovito obračunalo s korupcijom, no ostaje pitanje političke volje da se to i učini.

Pozvao je političke dužnosnike u BiH da prije svega osobnim primjerom pokažu kako se korupcija ne smije tolerirati, a policiju i pravosudna tijela da strogo postupaju prema korumpiranim dužnosnicima izričući im i zatvorske kazne za takva djela. "To se desilo u drugim zemljama i to se može desiti i ovdje", kazao je Moore.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi