U PROTEKLE DVIJE GODINE

BiH: Policija otkrila pokušaje 'pranja' 24 milijuna eura

27.12.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Policijske agencije u BiH u protekle su dvije godine otkrile su kako se na različite načine u legalne novčane transakcije pokušalo ubaciti 47 milijuna konvertibilnih maraka (24 milijuna eura) stečenih na nezakonit način, podaci su iz izvješća Ministarstva sigurnosti BiH koje u petak prenose banjolučke Nezavisne novine

Podaci se odnose na istrage provedene tijekom 2011. i 2012. godine uz pojašnjenje kako je riječ o novcu stečenom utajama poreza, trgovinom drogom i drugim oblicima krijumčarenja različitih roba.

Iz izvješća proizlazi kako je tijekom 2012. zabilježen veći broj slučajeva 'pranja novca' u odnosu na prethodnu godinu.

Prošle je godine zbog takvih kaznenih djela prijavljeno 36 fizičkih osoba te 14 tvrtki dok je godinu ranije kazneno prijavljeno 15 fizičkih osoba i dvije tvrtke.

Policijske agencije su utvrdile kako se najveći dio 'prljavog' novca pokušava legalizirati kupnjom nekretnina te automobila i jahti, kako u državama regije tako i na području Europske unije.

Iz ministarstva sigurnosti BiH ističu kako je ipak značajno to što nije bilo registriranih slučajeva 'pranja' novca koji bi se mogli povezati s pokušajima financiranja terorističkih aktivnosti.

Ocjena je kako je to dokaz da se u BiH postižu značajni rezultati na planu borbe protiv terorizma.