U NAJGOREM SLUČAJU

BiH kandidat za EU u roku od 3-4 godine

27.03.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Iako u usporenom procesu, BiH se sve više integrira, a i Europska unija joj je naklonjena, pa bi ta država u roku od 3-4 godine trebala imati u najgorem slučaju status kandidata za ulazak u EU, izjavio je u razgovoru za mariborski dnevni list Večer od petka novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko

LJUBLJANA - "Europska unija otvorena je prema Bosni i Hercegovini, u to sam se uvjerio i ovoga tjedna u razgovorima s Javierom Solanom, Ollijem Rehnom i Benitom Ferrero Waldner", rekao je Inzko, dosadašnji austrijski veleposlanik u Sloveniji.

Pojasnio je da se u Uniji doduše osjećaju "umor od širenja", probleme oko ratifikacije Lisabonskog sporazuma, te ekonomsku krizu, ali da postoji otvorenost prema BiH i da ona mora ispuniti uvjete.

"Za tri-četiri godine BiH treba imati status kandidatkinje. U EU postoji otvorenost prema BiH, ali ona mora ispuniti svoju 'domaću zadaću' kao i sve zemlje koje žele u EU, a to je i poruka Bruxellesa Sarajevu", rekao je Inzko.

Dodao je da želi odigrati diskretnu ulogu iz pozadine kako bi se pospješili procesi stabilizacije, "normalizacije" i gospodarskog napretka za koji je zainteresirana i međunarodna zajednica, koja želi da BiH postane "priča o uspjehu".

Što se tiče promjena u daytonskom ustavu zemlje, Inzko je rekao da bi bilo dobro da do toga dođe voljom naroda u BiH. "Stabilna politička situacija je stvar definicije. No, ako građani BiH sami dođu do toga da promijene ustav, da ga poboljšaju, onda bi to bio znak da i sami znaju dobro upravljati (državom), i da je politička situacija stabilna", rekao je Inzko.

Dodao je da proces integracije u jedinstvenu državnu strukturu u BiH, iako spor, napreduje.

"Iz tri različite vojske stvorena je jedna vojska. Nakon završenog rata u BiH su djelovala samo tri zajednička ministarstva, a sada ih je deset. Država se dakle sve više integrira i dobiva izgled normalne države, iako je taj proces spor", rekao je Inzko za mariborski list "Večer".

Najavio je da će za svog savjetnika imenovati jednog slovenskog stručnjaka, jer Slovenci dobro poznaju stanje u regiji.