PRIPREME ZA NATO

BiH i Crna Gora u Američko-jadranskoj povelji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.12.2008 17:13
  • Objavljeno 04.12.2008 u 15:00
NATO

NATO

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Ministri vanjskih poslova zemalja Američko-jadranske povelje potpisali su Dodatak povelji čime su u članstvo te skupine koja služi kao priprema za članstvo u NATO-u pristupile Bosna i Hercegovina te Crna Gora

ZAGREB - Kako je priopćio MVPEI, svečanost potpisivanja upriličena je nakon održanog sastanka zemalja članica Američko-jadranske povelje - SAD-a, Hrvatske, Albanije i Makedonije - na marginama XVI. Ministarskog sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Jandroković je novim članicama Američko-jadranske povelje izrazio dobrodošlicu, kazavši kako se njihovim uključenjem jača doprinos zemalja potpisnica stabilnosti i sigurnosti u regiji, priopćeno je.

Američko-jadranska povelja neosporno je dokazala svoju učinkovitost u usvajanju fundamentalnih vrijednosti i načela Sjevernoatlantskog saveza u području jugoistočne Europe, dodao je ministar Jandroković i istaknuo kako Hrvatska ostaje ustrajna u održavanju i jačanju suradnje i potpore Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, prenoseći vlastita iskustva dobivena tijekom hrvatskog eurointegracijskog procesa, priopćeno je iz MVPEI-ja.

Prigodom svečanog potpisivanja, uz ministra Jandrokovića, kratke govore održali su i ministar vanjskih poslova Makedonije Antonio Milošoski kao predsjedatelj Američko-jadranske povelje, ministar vanjskih poslova Albanije Lulzim Basha, te pomoćnik državne tajnice Sjedinjenih Država Daniel Fried, dok su u ime novih potpisnica Povelje govor održali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, te ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen.

Svečanosti potpisivanja nazočili su i ministri te predstavnici baltičkih zemalja - Estonije, Latvije i Litve - kao i Srbije, s kojima zemlje članice Američko-jadranske povelje surađuju.

Članstvo u povelji omogućilo je skorašnje priključenje Hrvatske i Albanije NATO-u, dok Makedonija zasad nije dobila poziv za ulazak u Sjevernoatlantski savez zbog protivljenja Grčke.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi