nastavak trumpove politike

Bidenova administracija žalila se na britansku odluku o neizručenju Assangea

12.02.2021 u 23:31

Bionic
Reading

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena uložila je žalbu na odluku britanskog pravosuđa da ne izruči osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, priopćilo je u petak američko ministarstvo pravosuđa.

Žalba govori o tome da Joe Biden kani suditi Assangeu za objavu velikog broja povjerljivih dokumenata od 2009.

Washington se do petka mogao žaliti na odluku koju je 4. siječnja donijela sutkinja Vanesse Baraitser da ga se ne izruči Sjedinjenim Državama uz obrazloženje da bi osnivač WikiLeaksa mogao dići ruku na sebe u američkom zatvoru.

"Da, žalili smo se i dalje ćemo tražiti njegovo izručenje", rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva Marc Raimondi.

Više organizacija za ljudska prava i slobodu govora zatražilo je od Joea Bidena da odustane od sudskog progona Juliana Assangea, ocijenivši ga "prijetnjom slobodi govora" koja može biti presedan za "kriminalizaciju" novinarskog posla.

Zahtjev za izručenje Juliana Assangea izdan je za mandata Donalda Trumpa od kojeg su njegovi suradnici zatražili da ga pomiluje, ali bez uspjeha.

Dok je predsjednik bio Barack Obama, kojemu je Joe Biden bio potpredsjednik, američko pravosuđe je odustalo od progona osnivača WikiLeaksa.

Biden je prije deset godina izjavio da je Julian Assange sličniji "high tech teroristu" nego nasljedniku "Pentagonskih dokumenata" koji su 1970-ih otkrili laži SAD-a o Vijetnamskom ratu.

Četrdesetdevetogodišnji Australac u pritvoru u Velikoj Britaniji čeka dok sud prouči žalbu, a njegova zaručnica Stella Morris pozvala je britanski sud da odbije američki zahtjev.

Assangeu prijeti 175 godina zatvora zbog toga što je od 2010. objavio 700.000 dokumenata s oznakom tajnosti o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, napose u Iraku i u Afganistanu. 

Assange je uhićen u Londonu u travnju 2019. pošto je sedam godina proveo u ekvadorskom diplomatskom predstavništvu, kamo se bio sklonio pošto je prekršio uvjetnu slobodu, strahujući od izručenja SAD-u koji mu zamjera da je ugrozio izvore u američkim službama.