pripreme za izbore

Bi li HDZ opet mogao koalirati s Mostom? Bačić: 'Dva puta smo pokušali s njima...'

14.05.2020 u 19:12

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić u Dnevniku N1 govorio je o predstojećim parlamentarnim izborima. Bačić je rekao kako su koalicijski partneri koji čine parlamentarnu većinu danas predložili raspuštanje Hrvatskog sabora u ponedjeljak 18. svibnja, što je odluku koja je dobra za Hrvatsku zbog toga što nas za iduću godinu očekuju brojne reformske mjere

"Da bi gospodarstvo raslo 6-7 posto potrebno je na vrijeme formirati vladu, konstituirati sabor i mjere. Mi ćemo te mjere predstaviti u izbornom programu, gdje ćemo najaviti kako vidimo Hrvatsku nakon koronakrize.

Od prvog dana tvrdimo da ćemo izbore održati kada to bude dozvolila epidemiološka situacija. Na dnevnoj razini bilježimo mali rast oboljelih i vjerujemo da je ovo vrijeme za održavanje izbora", rekao je Branko Bačić.

Kazao je kako je HDZ-u cilj biti osnažen s novim legitimitetom s kojim će ići u stabilizaciju Hrvatske.

"Građani će moći birati između onih koji su uspješni i znaju se nositi sa izazovima, i onih koji su neuspješni i neorganizirani i koji bi nas vraćali u ideološke podjele. Njima najbolje odgovara kaos u ovim vremenima", rekao je Bačić.

Kazao je i kako se u svibnju bilježe važni datumi za hrvatski narod u dvadesetom stoljeću, te da je danas dan kada se obilježavaju nevine žrtve Bleiburga i hrvatske vojnike, kada im je suđeno bez suda. Bleiburg je velika tragedija hrvatskog naroda, kazao je Bačić.

  • +9
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Kada je u pitanju konkretan datum parlamentarnih izbora, rekao je da su se premijer i predsjednik čuli, te da u srpnju ima četiri nedjelje u kojima bi se izbori mogli održati.

HDZ će, kaže Bačić, na liste postaviti najjače ljude, no o listama još u stranci nisu razgovarali.

"HDZ na izbore ide po pobjedu, a koalirat ćemo sa strankama koje su nam svjetonazorski i programski slične", rekao je Bačić. Na pitanje znači li to da će možda koalirati i s Mostom, rekao je da je za to mala šansa.

"Dva puta pokušali s Mostom, no on očito nije dorastao suradnik u vođenju države, pa teško da bi s njima mogli surađivati", kazao je Branko Bačić.