SILOM PRILIKA

Besposličari svaki četvrti svjetski 'mladac'

06.05.2013 u 08:43

Bionic
Reading

Oko 300 milijuna mladih širom svijeta, u dobi od 15 do 24 godine, trenutno su nezaposleni, proizlazi iz istraživanja svjetskih organizacija. Na taj gorući problem u okviru Europske unije upozorio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, nagovješćujući nove ambiciozne mjere u borbi protiv pošasti nezaposlenosti

Prema službenim podacima Međunarodne organizacije rada (ILO), nezaposleno je 75 milijuna mladih u dobi od 15 do 24 godine, ili njih šest posto. No ako se uzme u obzir neaktivnost mladih, koja se odnosi na one nezaposlene koji se ne školuju, situacija je daleko lošija. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) računa da čak 26 milijuna mladih u bogatim državama nisu zaposleni, ne školuju se, niti su na profesionalnoj obuci. Prema podacima Svjetske banke, neaktivno je više od 260 milijuna mladih u zemljama u razvoju.

Jose Manuel Barroso
, predsjednik Europske komisije, u četvrtak je istaknuo da EU više ne može čekati i da je potrebno 'hitno donijeti ambiciozne mjere za borbu protiv nezaposlenosti mladih'.

'Moramo nastaviti s politikom zdravih javnih financija, moramo provesti strukturne reforme i moramo imati mjere za poticanje rasta, ponajviše kako bismo pokušali riješiti hitno i dramatično pitanje nezaposlenosti, posebice nezaposlenosti mladih', rekao je Barroso.

Britanski Economist u posljednjem izdanju donosi analizu problema. Prema izračunu Economista, utemeljenom na gore navedenim brojkama, danas ne radi i ne studira gotovo 290 milijuna mladih, što je gotovo četvrtina svih stanovnika svijeta u dobi od 15 do 24 godine. Pogledajte infografiku: