brza zamjena

Beroš već ovaj tjedan na potvrdi u Saboru? Evo kakva je daljnja procedura

28.01.2020 u 17:02

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u popodnevnim je satima u Sabor poslao izvješće o razrješenju Milana Kujundžića s mjesta ministra zdravstva, a uskoro će poslati i prijedlog imenovanja novog ministra

Novi ministar zdravstva potvrdio je premijer trebao bi biti dosadašnji pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš.

O njemu bi se u Saboru moglo glasati već ovaj tjedan. Naime intencija je Vlade da se zamjena u jednom od važnijih resora odradi što prije.

Plenković je oko imenovanja dobio podršku HDZ-ova stranačkog Odbora za zdravstvo i užeg vodstva stranke, no odluka je na kraju bila na premijeru. Iako je o prethodnim smjenama u Vladi raspravljalo i Predsjedništvo, što ne mora po Statutu, zasad sjednica tog tijela, doznajemo u HDZ-u, nije predviđena.

Što se pak tiče same procedure u Saboru, prema saborskom Poslovniku, ako se usred mandata mijenja ministar, o novom kandidatu raspravlja se samo na matičnom odboru. U ovom slučaju to je Odbor za zdravstvo, čija nam je predsjednica Ines Strenja kratko kazala da još čeka prijedlog kako bi ga uvrstila na dnevni red sjednice. Naime već ranije za srijedu je sazvana sjednica Odbora, ali s drugim točkama na dnevnom redu.

Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Novog ministra, prema Poslovniku, na saborskom odboru predstavlja premijer, a nakon toga članovi odbora, ali i drugi zastupnici imaju pravo postavljati pitanja kandidatu.

O novom ministru ne raspravlja se na plenarnoj sjednici, već se na njoj samo glasa. Ukoliko saborski odbor odradi raspravu na vrijeme, glasanje će se održati u petak. Za potvrdu ministra vladajućima treba 76 ruku.

Dolaskom Beroša na mjesto ministra, bivši ministar Milan Kujundžić vratit će se u saborske klupe. Iz Sabora će pak otići Dragica Vranješ, njegova zamjena.