novi zaplet

Beroš jučer: Liječnici su obavezni izvaditi popis necijepljenih pacijenata koje ćemo zvati preko pozivnog centra. Liječnici danas: Toga u nadopuni Plana cijepljenja uopće nema

30.04.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je najavio da će liječnici obiteljske medicine morati dostaviti popis svih pacijenata koji se nisu cijepili protiv koronavirusa kako bi ih se preko pozivnog centra pozvalo da dođu na cijepljenje iako je ono dobrovoljno. Dan kasnije liječnici su dobili nadopunu Plana i programa cijepljenja, u kojoj nema ni slova o tome da moraju dostaviti te podatke niti da će se pacijenti pozivati na cijepljenje

'Obavezno je sustavno upisivanje podataka o cijepljenima u digitalnu platformu. Obavezno je i cijepljenje sedam dana u tjednu 12 sati dnevno. Novi operativni plan za cijepljenje radno aktivnog stanovništva detaljno je razrađen. Liječnici obiteljske medicine obavezni su izvaditi iz svojih evidencija popis osoba koje nisu cijepljene i cijepit će ih se putem pozivnih centara', kazao je jučer Beroš.

Mnogima se odmah upalila lampica iz dva razloga. Prvo, ispada da se do sada podaci o cijepljenima nisu upisivali u digitalnu platformu i drugo, vjerojatno i značajnije - kako to ministar misli da liječnici dostave podatke o zdravstvenom stanju svojih pacijenata nekakvom pozivnom centru.

Tko bi bio u pozivnom centru? Bi li to radila neka vanjska tvrtka ili bi Ministarstvo zdravstva angažiralo studente medicine? Tko bi raspolagao takvim podacima? Puno pitanja, nijedan odgovor, a riječ je o povjerljivoj dokumentaciji i odnosu pacijenta i liječnika.

Iako je jučer najavio da će liječnici morati dostaviti podatke o necijepljenim pacijentima, a cijepljenje je nota bene dobrovoljno, kako bi ih se pozvalo putem pozivnog centra, čini se da od toga za sada nema ništa.

Naime, kako doznajemo od Nataše Ban Toskić, predsjednice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), prema nadopuni Plana i programa cijepljenja, koju su danas zaprimili i u kojoj se navodi cijepljenje sedam dana u tjednu i 12 sati dnevno, nigdje nema ni spomena pozivnih centara ni traženja od liječnika obiteljske medicine da im dostave podatke o pacijentima koji nisu cijepljeni.

'Takvog zahtjeva nema u nadopuni Plana i programa niti je nešto takvo službeno stiglo. Znam da je ministar to jučer spomenuo i sama sam bila začuđena. Odmah sam se zapitala je li to kršenje GDPR-a', kazala je Ban Toskić za tportal. Pojasnila je da Zakon o liječništvu i Zakon o pravima pacijenata govore o povjerljivosti odnosa i takve dokumentacije te da je tim više bila iznenađena izrečenim.

'Mislim da bi se o svemu tome morala oglasiti i Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) te dati jasno i konačno tumačenje', smatra Ban Toskić, dodajući da bi to trebalo biti što hitnije ako liječnici na koncu ipak dobiju takav zahtjev. Ponovila je da to uopće ne razumije i ne vidi smisla u tome jer je upravo digitalna platforma CijepiSe osmišljena i od njih zatražena da bi cijeli taj proces tekao mimo ordinacija, odnosno da bi se ljudi dobrovoljno sami prijavljivali za cijepljenje.

'Ministar je rekao da platforma funkcionira. Ako funkcionira, koja je svrha toga da šaljemo popis svih svojih pacijenata koji se do sada nisu cijepili', kazala je liječnica. Navela je da očekuje to da postoji evidencija do sada cijepljenih ljudi, a sukladno tome uvid i u broj necijepljenih.

  • +14
Ilustrativna galerija/Ministar Vili Beroš u radnom posjetu Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

'Cijepljenje je dobrovoljno. Zašto bismo dostavljali neke posebne podatke, uz to poštujući odredbu o zaštiti osobnih podataka, doista ne znam', istaknula je Ban Toskić. Pored toga, kaže da bi to administrativno opterećivalo rad liječnička.

'Kao da se igramo gluhih telefona. Naše se mišljenje ne uvažava, a cijelo vrijeme tvrdi se da obiteljski liječnik najbolje zna situaciju', zaključila je Ban Toskić.

Mišljenje o tome zatražili smo jučer od AZOP-a, iz kojeg nam je poručeno da bismo trebali dobiti odgovor do kraja današnjeg radnog vremena. Ovdje valja podsjetiti da je tportal prije desetak dana od spomenute agencije dobio odgovor na pitanje o tome smiju li poslodavci tražiti od zaposlenika potvrdu jesu li cijepljeni.

Odgovarajući na taj upit, iz AZOP-a su naveli da je za 'svako prikupljanje i obradu osobnih podataka potrebno postojanje valjanog pravnog temelja (sukladno članku 6. Opće uredbe o zaštiti podataka), ali s obzirom na to da je podatak o cijepljenju zdravstveni podatak, kao takav predstavlja posebnu kategoriju osobnih podataka u smislu odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Obrada takvih podataka načelno je zabranjena, stoga je za njihovu obradu, uz pravni temelj, potrebno postojanje jedne od iznimaka iz članka 9. stavka 2. Opće uredbe o zaštiti podataka'.

Uz to su dodali da je cijepljenje protiv 'Covida-19 dobrovoljno i da ne postoji pravni temelj na osnovi kojeg bi poslodavac zahtijevao od radnika potvrdu o cijepljenju'.